w

4 przepisy na domowe drożdże – można je zrobić samemu!

Nie wszystkim udało się zaopatrzyć w makaron i papier toaletowy, ale na szczęście szybko wróciły na sklepowe półki.

Jednak drożdży jak brakowało, tak brakuje. To jest szczególnie denerwujące, ponieważ kwarantanna to idealny czas na eksperymenty z pieczeniem. A pieczenie wlasnego chleba może wydłużyc czas, kiedy nie wychodzimy nawet do sklepu. Czy można zrobić prawdziwe naturalne drożdże własnymi rękami? Oczywiście! I dziś powiemy Wam jak!

Drożdże domowej roboty będą miały wszystko, czego potrzebujesz, a jednocześnie nic zbędnego, co pozwoli ci upiec doskonały chleb, jak to robili nasi dziadkowie: bez drożdży przemysłowych, na naturalnym zakwasie z chmielu, mąki żytniej, jęczmienia, pszenicy, otrębów lub ziemniaków.

Ciekawe, że współczesne suszone drożdże pojawiły się dopiero w latach 40. ubiegłego wieku. Wcześniej wyglądały jak suche grudki otrębów o gęstym słodowym aromacie.

Obecnie istnieje kilka głównych rodzajów drożdży piekarskich. Po pierwsze, mleko drożdżowe z dużą liczbą wyhodowanych komórek drożdży, które można natychmiast wykorzystać do ugniatania, ale przechowywanie i transport jest niewygodny.

Po drugie, drożdże prasowane w prostokątnych brykietach (mogą być przechowywane w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie). Suche drożdże w granulkach, składające się z „uśpionych” komórek drożdży, które muszą zostać rozpuszczone w wodzie w celu przywrócenia aktywności.

I najnowsza generacja: drożdże szybkie lub instant. Takie drożdże nie muszą być hodowane w wodzie, ale można je natychmiast dodać do gotowego ciasta przez zmieszanie z niewielką ilością mąki. W drożdżach tych leży ogromny potencjał wzrostu ciasta, które rośnie półtora do dwóch razy szybciej.

Do połowy XIX wieku do wypieku chleba używano drożdży chmielowych. Książka Anatolija Andriejewa „Domowy chleb i muffin” podaje najprostszy przepis: „W przypadku braku gotowych drożdży i drożdży używaj drożdży domowej roboty.

W domu można zrobić drożdże chmielowe, gotując kwiaty chmielu w wodzie. Po schłodzeniu dodaj mąkę do powstałej brązowej cieczy. Zagnieć ciasto. Z niego powstają małe, 60-70 g płaskie ciasta, dobrze wysuszone i posypane mąką. Drożdże powinny być przechowywane w suchym miejscu.”

Drożdżowe DIY

DROŻDŻE z OTRĘBÓW

SKŁADNIKI

800 g otrębów pszennych
1 kg mąki pełnoziarnistej
200 g suchych szyszek chmielowych (do kupienia w sklepach zielarskich)
4 l wody

GOTOWANIE

Zalej szyszki chmielowe wodą. W naszym przypadku 4 litry na (200 g) suchych szyszek chmielu. Postaw garnek na ogniu i gotuj, aż się zagotuje.

Następnie ostudź, aby ułatwić odcedzenie bulionu i odciśnięcie szyszek. 2 litry bulionu ponownie postaw na gazie i zagotuj.

Do pozostałej części dodaj 500 gramów mąki. Mieszaj tak, aby nie było grudek.

Ciągle mieszając wlej mieszaninę mąki do wrzącego bulionu. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, usuń mieszaninę o konsystencji śmietany z ognia. Pozostaw na pół godziny do ostygnięcia.

Wsyp kolejną szklankę mąki i wymieszaj. Pozostaw na 2 godziny. Dodaj kolejną szklankę mąki, wymieszaj i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Następnie dodaj szklankę mąki i dwie szklanki zmielonych otrębów do mieszanki. Mieszaj i pozostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu, przykrywając serwetką.

Dodaj resztę otrębów i zagnieć gęste ciasto. Otręby powinny wchłonąć całą wilgoć. Ciasto podziel na 4 części do suszenia.

Przykryj 4 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nich ciasto i podziel je rękami na małe okruchy.

Możesz suszyć w ciepłym miejscu przez 3 dni lub w suszarce, jeśli możesz ustawić w niej temperaturę 30 stopni.


Określ gotowość drożdży, rozbijając największe kawałki. Wewnątrz nie powinno być wilgoci.

Po zrobieniu drożdży przechowuj je w szklanym słoju z pokrywką lub torbie wykonanej z naturalnego materiału. Czas przechowywania – do roku.

DROŻDŻE ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI NA ZAKWAS

20 g suchych szyszek chmielowych (1 łyżka stołowa)
1,5 l wody
4 łyżki cukier
3 ziemniaki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej

SKŁADNIKI NA DROŻDŻE

50 g suchych szyszek chmielowych (2,5 łyżki stołowej)
4 l wody
2 kg ziemniaków
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj 20 g chmielu i 1,5 litra wrzącej wody. Gotuj pod pokrywką przez 20 minut, ciągle mieszając. Uzyskasz litr bulionu.
Na każdą szklankę płynu dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj i wlej do czystego słoika. Przykryj gazą i pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu do fermentacji.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki do miekkości.
Przecedź sfermentowany rozczyn chmielowy.
Wlej przefiltrowany bulion do słoika.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubić na puree.
Dodaj szklankę mąki i ziemniaki do bulionu. Wymieszaj, przykryj gazą i pozostaw kulturę startową w ciepłym miejscu na jeden dzień. Aby uzyskać lepszą fermentację, należy ją okresowo mieszać.

Zalej 2,5 szklanki chmielu 4 litrami wody i zagotyj, aby uzyskać 3 litry bulionu.
Zetrzyj lub zmiksuj 2 kg surowych ziemniaków.

Postaw bulion na ogniu, dodaj szklankę cukru i łyżkę soli, zagotuj.
Dodaj starte ziemniaki do gara z gorącym bulionem, wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu.

Gdy zaczyn jest gotowy (powinien zwiększyć objętość co najmniej 2 razy), wlej do niego ziemniaki z chmielem i wymieszaj.
Gdy tylko drożdże przestaną fermentować, rozlej je do czystych butelek.

Po przygotowaniu drożdży można je przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu przez okres do 6 miesięcy.

WIECZNY ZAKWAS NA MĄCE ŻYTNIEJ

SKŁADNIKI

mąka żytnia
woda

PRZYGOTOWANIE

Pierwszego dnia wymieszaj w słoiku 50 gramów ciepłej wody i 50 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej. Wymieszaj i przykryj słoik pokrywką z otworami. Pozostaw w kuchni w temperaturze pokojowej.

Drugiego dnia dodaj 25 gramów wody i 25 gramów mąki, wymieszaj. Jeśli starter nie stanie się porowaty w ciągu dnia, oznacza to, że mąka nie nadaje się do startera. Wyrzuć i powtórz procedurę z nową mąką.

Fermentacja z dobrej mąki powinna rosnąć w ciągu dnia. Tego samego dnia może osiągnąć punkt zwrotny. Jeśli zakwas powstał w ciągu jednego dnia, a następnie opadł, nadszedł czas, aby go nakarmić.

Ale tym razem, aby zwiększyć stężenie dobrych bakterii, należy usunąć część kultury startowej. Pozostaw tylko 75 gramów zakwasu i dodaj do nich 25 gramów mąki i 25 gramów wody, wymieszaj. Wyrzuć resztę zakwasu. Przykryj i pozostaw pojemnik z zakwasem w kuchni.

Rano następnego dnia wybierz tylko 50 gramów z początkowych drożdży, odrzuć resztę. Dodaj 25 gramów mąki i 25 gramów wody do 50 gramów zakwasu. Przykryj folią z otworami.

Czwartego dnia weź 50 gramów zakwasu, dodaj 25 gramów mąki i 25 gramów wody, dokładnie wymieszaj, przykryj folią.

Piątego dnia powtórz tę samą procedurę.

Jeśli szóstego dnia zakwas podwoi się i wydziela przyjemny zapach, nadszedł drugi punkt zwrotny: czas wysłać zakwas do lodówki.

Weź 50 gramów zakwasu, dodaj 25 gramów mąki i 25 gramów wody, dokładnie wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki.

Jeśli po nocy w lodówce zaczyn dobrze wyrósł, możesz przejść do karmienia w stosunku 1 do 2.

Weź 25 gramów drożdży, dodaj 50 gramów mąki i 50 gramów wody. Dobrze wymieszaj, przykryj, wyślij do lodówki na 2 dni.

9 dnia karmienie odbywa się w stosunku od 1 do 4. Do 30 gramów zakwasu należy dodać 120 gramów wody i 120 gramów mąki.
Za dwa dni będziesz mieć wystarczająco dużo kwasu, aby móc piec chleb co 3-4 dni.

Zdarza się, że nie ma możliwosci utrzymania zakwasu, wtedy zakwas można wysuszyć. Rozłóż 30 gramów zakwasu cienką warstwą na arkuszu pergaminu. Poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

Zmiel na płatki i wsyp do słoika z dobrze przylegającą pokrywką. Taki zakwas może być przechowywany przez kilka lat. Jeśli musisz go użyć, rozcieńcz go wodą do początkowej masy 30 gramów i karm kilka razy w stosunku 1 do 1.

JAK PIEC CHLEB Z DROŻDŻY Z OTRĘBÓW

SKŁADNIKI NA ZAKWAS

40 g drożdży domowej roboty
250 ml wody
1 łyżka cukru
1 szklanka mąki

SKŁADNIKI NA CIASTO

600 ml wody
150 g naturalnego jogurtu
1 łyżka miodu
30 g soli
1 kg mąki pierwszego gatunku (bez 1 szklanki)
0,5 kg mąki premium
50 ml oleju roślinnego
1 żółtko

PRZYGOTOWANIE

Zalej 40 gramów domowych drożdży otrębowych szklanką wody. Poczekaj na całkowite rozpuszczenie.

Dodaj łyżkę cukru do drożdży.

Podziel szklankę mąki na 4 części.

Dodawaj do mieszanki co 3 godziny czubatą łyżkę stołową mąki, wymieszaj.

Po 12 godzinach gotowe drożdże można wykorzystać do wyrabiania ciasta.

Jogurt wymieszaj z wodą. Powinno wyjść 750 ml płynu. Dodaj miód i wymieszaj.

Dodaj 30 gramów soli do mąki.

Wymieszaj mąkę, jogurt z wodą, zakwasem i olejem roślinnym w misce robota mieszającego.

Dodaj trochę mąki, aby zagnieść gęste ciasto.

Pozostaw ciasto na 15 minut.

W międzyczasie przygotuj 3 naczynia do pieczenia.

Ponownie zagnieć ciasto, podziel je na 3 równe części.

Ułóż je w formach, aby zajmowały mniej niż połowę objętości.

Przykryj formy ciasta ręcznikiem i pozostaw na 2 godziny.

Po dwóch godzinach wstaw chleb na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

10 minut przed gotowaniem posmaruj wierzch mieszanką wody i żółtka.

Można kroić po całkowitym schłodzeniu.

Chleb wychodzi rumiany, miękki, porowaty, z chrupiącą skórką.

Po przygotowaniu drożdży własnymi rękami możesz uzyskać smaczne i pachnące pieczywo w domu. Życzymy, aby ciasto zawsze rosło, a chleb był zdrowy i smaczny!

JEŚLI ARTYKUŁ CI SIĘ PODOBAŁ? PODZIEL SIĘ ZE ZNAJOMYMI!

Źródło i miniatura wpisu: takprosto.cc