w

Syrop z czosnku jest 10 razy silniejszy niż antybiotyk. Bardzo łatwo go zrobić

Kiedy aura nagle się zmienia, nasz organizm nie nadąża z przygotowaniem się na odparcie inwazji bakterii i wirusów atakujących z każdej strony.

Łatwo wtedy przeziębić się i ulec chorobie. W przypadku infekcji bakteryjnej, a często i wirusowej lekarz przepisuje antybiotyk.

Jak wiemy antybiotyki są potrzebne, ale to naprawdę konieczność w sytuacji, gdy wskazania przewyższają działania niepożądane.

Antybiotyki wyjaławiają organizm, powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwiększają podatność na grzybice i osłabiają odporność.

Są zupełnie nieskuteczne w przypadku infekcji wirusowych.

Właśnie dlatego zawsze warto sięgać najpierw po środki naturalne. Nie tylko leczą, ale wzmacniają organizm i mobilizują go do walki z chorobą.

Jeśli doskwiera Ci ból gardła, zapalenie oskrzeli, kaszel czy też astma polecamy syop z czosnku, który zrobisz łatwo i wyleczysz choróbsko skutecznie.

Składniki:

• 1 główka czosnku
• Pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
• Pół szklanki miodu
• ¼ szklanki octu jabłkowego

Jak zrobić?

Ząbki czosnku obrać, posiekać na małe kawałeczki, a następnie zalać wodą, miodem i octem. Jeśli miód jest gęsty można lekko podgrzać go w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Przelej do słoika i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie przecedź przez sito i przechowuj w lodówce.

Do mikstury można także wcisnąć pół cytryny.

Jak stosować?

W przeziębieniach pij łyżkę stołową co 3 godziny, aż do wyraźnej poprawy.

Syrop można tez zażywać profilaktycznie, by ustrzec się zachorowania. 5 kropli dodając do herbaty, lub bezpośrednio 1-2 razy dziennie.

Syrop jest ostry, dla dzieci należy go rozrobić z lekko ciepłym płynem lub dodawać do potraw, na przykład do sałatek.

Korzyści dla zdrowia

Czosnek posiada związki niemal 10-krotnie silniej działające niż penicylina. Nie tylko aktywizuje uukład odpornościowy, ale zapobiega mutacji i namnażaniu się wirusów.

Ocet jabłkowy – dzięki enzymom i minerałom poprawia odporność działa przeciwbakteryjnie i przeciwirusowo.

Miód – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój bakterii i łagodzi objawy przeziębienia takie jak kaszel i ból gardła. Zawarte w nim witaminy, enzymy i minerały zwalczają wolne rodniki działając jako przeciwutleniacz.

Każdym sezonie powinno się przygotować ten syrop, a ominą Was wszelkie poważne infekcje. Podzielcie się z innymi!

Źródło: babskeveci, agnieszkamaciag.pl, Miniatura wpisu: freepik.com