Ma ostry i niezbyt przyjemny zapach, a jednak niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Bywa nazywany jest również cudownym napojem, ponieważ ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Oto niektóre z korzyści:
1. Zmniejsza apetyt
„Spożywanie octu może prowadzić do zmian w metabolizmie, a tym samym może przyczynić się do utraty wagi” – twierdzi Luiza Petre, kardiolog i specjalista od kontroli wagi. Wspomniała również, że ocet jabłkowy zmniejsza apetyt i sprawia, że czujesz się pełniejszy po posiłku.
2. Poprawia pracę układu pokarmowego
Prebiotyki w occie jabłkowym, zdaniem specjalistów, mają pozytywny wpływ na zdrowe mikroorganizmy. Wpływa to na lepszą regulację kwasu żołądkowego i poprawia jakość trawienia.
3. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
Spożywanie octu jabłkowego pomaga zwiększyć poziom insuliny, ułatwiając organizmowi rozkład cukru, nawet jeśli właśnie zjadłeś posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów. „Ocet jabłkowy może zapobiegać insulinooporności, objawowi stanu przedcukrzycowego” – mówią eksperci. Dlatego ocet jabłkowy może wspierać insulinę.
4. Może poprawić zdrowie twojego serca
Trójglicerydy są substancją chemiczną, która powoduje odkładanie się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych i może blokować przepływ krwi. Ponadto błonnik z octu jabłkowego może neutralizować zły cholesterol.
5. Twój organizm może wchłonąć więcej składników odżywczych
Wydaje się, że ocet jabłkowy pomaga organizmowi lepiej przyswajać składniki odżywcze. Starsze badania na zwierzętach wykazały, że jelita wchłaniają więcej wapnia i żelaza podczas spożywania octu jabłkowego.
6. Może pogarszać szkliwo zębów
Niestety ocet jabłkowy ma również poważną wadę. Ponieważ jest kwaśny, może uszkadzać szkliwo zębów.
Dlatego najlepiej rozcieńczyć ocet jabłkowy w stosunku 1:10 wodą i wypić ze słomką.
O innych zaletach octu jabłkowego możesz przeczytać tutaj.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak ocet pomaga na artretyzm kliknij tutaj.