6 przepisów na ciasteczka w 20 minut. Zrób dzieciom zamiast kupować w sklepie

Te pyszne ciasteczka są gotowe w zaledwie 20 minut! Wystarczy garść składników, które znajdziesz w każdej spiżarni. Idealnie sprawdzą się wtedy, gdy nie masz czasu na deser, ale wciąż masz ochotę na coś słodkiego!

Ciasteczka Kokosowe

Składniki:

100 g mąki
100 g cukru
200 g wiórek kokosowych
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Ubij jajka z cukrem.
2. Dodaj wiórki kokosowe, zamieszaj.
3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj.
4. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
5. Zmocz ręce wodą i formuj ciastka.
6. Ustaw piekarnik w temperaturze 180 ° C na 15 minut.

Ciasteczka Jabłeczne

Mamy tyle różnych odmian jabłek! Skorzystaj z tego i zrób wspaniały deser do herbaty.

Składniki:

120 g cukru
2 g cukru waniliowego
4 jajka
200 g margaryny
500 g mąki
3 jabłka
10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj stopioną margarynę, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. I porządnie wymieszaj.

2. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta.

3. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj małe ciasta.

4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut (aż będą złotego koloru).

Domowe ciasteczka owsiane

Składniki:

100 g masła
4 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka płatków owsianych plus
0,5 – 1 szklanki orzechów
0,5 – 1 szklanki rodzynek
3 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem.
2. Następnie wymieszaj mikserem, aż będzie gładkie.
3. Dodaj jajka i wymieszaj. Wsyp szklankę płatków owsianych i wymieszaj.
4. Dodaj orzechy i suszone owoce do smaku (łącznie nie więcej niż 2 szklanki w dowolnych proporcjach według upodobań). Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę.
5. Z powstałej masy uformuj kulki, zanurz w mące i uformuj ciasteczko.
6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek. Umieść ciasteczka w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 15 minut.

Ciasteczka Mleczne

Składniki:

400 g mąki
200 g cukru
100 g masła
1 jajko
80 ml mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wymieszaj zmiękczone masło z cukrem.
2. Dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia i wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, ugniataj elastyczne ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 7-10 mm.
5. Wytnij kształty za pomocą foremki.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
7. Przenieś ciasta na blachę do pieczenia i piecz przez 15 minut (do delikatnego zrumienienia).

Ciasteczka Bananowe

Składniki:

2 banany
1 szklanka płatów owsianych górskich
orzechy do smaku
rodzynki do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgnieć banany i wymieszaj z płatkami. Dodaj orzechy, rodzynki.
2. Rozwałkuj warstwę o grubości 1 cm, pokrój w małe kwadraty.
3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Ciasteczka Magdalenki

Składniki:

120 g mąki
2 jajka
80 g cukru
90 g masła
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Roztop trochę masło, dodaj do niego jajka i cukier. Ubij mikserem.
2. Dodaj mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
3. Foremki do magdalenek wypełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremki
4. Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC (forma na mini – magdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru)

Na drugie śniadanie musisz szybko coś przygotować? Goście nagle informują, że zaraz będą? Lub po prostu chcesz dać dzieciom coś słodkiego bez chemii – te przepisy będą przydatne w każdej sytuacji.

Podziel się ze znajomymi!

Źródło i Fotografie: sovkusom.ru

Obudziła się i zapomniała 20 lat życia: „Znów musiałam opłakiwać zmarłych, nie pamiętałam, jak rodziłam dzieci”

Pomysł na ziemniaki: proste, ale pyszne danie, które z pewnością pokocha cała rodzina