Zwykła cebula, ale jaka pyszna. Przepis wyprosiłam w chińskiej restauracji

Chcę podzielić się przepisem ze zwykłej cebuli. Jest głównym składnikiem tego przepisu.

Kiedyś byliśmy w chińskiej kawiarni i zaproponowano nam to danie jako danie szefa. Na początku nawet nie rozumiałam, z czego jest zrobione. Byłam tak zaciekawiona, że postanowiłem zapytać o przepis. Na początku nie chcieli mi powiedzieć, ale menadżerka tego miejsca okazała się dobrą kobietą i podzieliła się ze mną tym przepisem.

Produkty:

Cebula – 320 g

Papryka zielona – 280 g

Jajka – 3 szt

Skrobia kukurydziana – 50 g

Mąka pszenna – 100 g

Sól, czarny pieprz – do smaku.

Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka (można zastąpić innymi przyprawami)

Sezam, świeża bazylia – do dekoracji.

Przepis krok po kroku:

Pokrój cebulę na 4 części i zanurz w wodzie.

Umyj paprykę, pozbądź się nasion i pokrój w paski.

Paprykę przełóż do głębokiej miski.

Cebulę pokrój na półpierścienie, dodaj do papryki.

Na osobnym talerzu rozbij trzy jajka, trochę wymieszaj widelcem i wlej tę masę jajeczną do cebuli i papryki.

Posól i popieprz do smaku i dodaj jedną łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Możesz zastąpić ją zwykłą papryką lub w ogóle użyć innych przypraw. Ale najsmaczniejsza opcja jest z wędzoną papryką.

Dodaj 50 gramów skrobi kukurydzianej i wymieszaj.

Następnie dodaj 100 g mąki i ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, rozprowadź ciasto równomiernie.

Na wierzchu można posypać sezamem i bazylią.

Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu trochę mniej niż 10 minut.

Odwróć na drugą stronę. Ciasto bardzo dobrze trzyma swój kształt.

Ponownie przykryj pokrywką i gotowe!

Weź talerz wielkości patelni, przykryj patelnię i odwróć.

Posyp pietruszką, świeżą bazylią. Pokrój na porcje i podawaj.

To niewiarygodnie pyszne, spróbuj!

Źródło i Fotografie: youtube.com

Jak rozmnażać pelargonie w domu – Efekt mile Cię zaskoczy

Gdy pamięć zaczęła się gwałtownie pogarszać, wypiłam cudowną nalewkę. Teraz pamiętam nawet numery telefonów