Chcę podzielić się przepisem ze zwykłej cebuli. Jest głównym składnikiem tego przepisu.
Kiedyś byliśmy w chińskiej kawiarni i zaproponowano nam to danie jako danie szefa. Na początku nawet nie rozumiałam, z czego jest zrobione. Byłam tak zaciekawiona, że postanowiłem zapytać o przepis. Na początku nie chcieli mi powiedzieć, ale menadżerka tego miejsca okazała się dobrą kobietą i podzieliła się ze mną tym przepisem.
Produkty:
Cebula – 320 g
Papryka zielona – 280 g
Jajka – 3 szt
Skrobia kukurydziana – 50 g
Mąka pszenna – 100 g
Sól, czarny pieprz – do smaku.
Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka (można zastąpić innymi przyprawami)
Sezam, świeża bazylia – do dekoracji.
Przepis krok po kroku:
Pokrój cebulę na 4 części i zanurz w wodzie.
Umyj paprykę, pozbądź się nasion i pokrój w paski.
Paprykę przełóż do głębokiej miski.
Cebulę pokrój na półpierścienie, dodaj do papryki.
Na osobnym talerzu rozbij trzy jajka, trochę wymieszaj widelcem i wlej tę masę jajeczną do cebuli i papryki.
Posól i popieprz do smaku i dodaj jedną łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Możesz zastąpić ją zwykłą papryką lub w ogóle użyć innych przypraw. Ale najsmaczniejsza opcja jest z wędzoną papryką.
Dodaj 50 gramów skrobi kukurydzianej i wymieszaj.
Następnie dodaj 100 g mąki i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, rozprowadź ciasto równomiernie.
Na wierzchu można posypać sezamem i bazylią.
Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu trochę mniej niż 10 minut.
Odwróć na drugą stronę. Ciasto bardzo dobrze trzyma swój kształt.
Ponownie przykryj pokrywką i gotowe!
Weź talerz wielkości patelni, przykryj patelnię i odwróć.
Posyp pietruszką, świeżą bazylią. Pokrój na porcje i podawaj.
To niewiarygodnie pyszne, spróbuj!