Suszenie czosnku to zadanie nie mniej ważne niż jego uprawa.
Po zbiorze czosnek należy odpowiednio wysuszyć – wtedy przetrwa do marca i tak długo będziemy mogli korzystać z jego wspaniałych właściwości.
Zasady suszenia czosnku
Najważniejsze jest żeby usunąć czosnek na czas, zanim głowy zaczną pękać. Jak rozpoznać właściwy moment?
Spójrz na liście czosnku: ich góra powinna zmienić kolor na żółty, a dolne 3 do 5 liści powinny wyschnąć. Nie trzeba czekać, aż całe liście zżółkną – wówczas możemy przegapić właściwy moment i główka się otworzy.
Zebrany czosnek należy umieścić w kartonowym pudełku z otworami dla dobrej wentylacji, co ważne w jednym rzędzie. Karton zaś umieścić w miejscu zacienionym na tydzień do wyschnięcia.
Czosnek powinien pozostawać w temperaturze 25-35 stopni w pomieszczeniu suchym i dobrze wentylowanym. W przeciwnym razie spleśnieje.
W żadnym wypadku nie wystawiaj czosnku wprost na słońce – spali się i jego trwałość znacznie się skróci.
Można też związać czosnek w pęczki i suszyć w stanie powieszonym.
Gdy czosnek dobrze wyschnie, postępuj w następujący sposób: albo spleć warkocz z suchych liści, albo odetnij liście około 5 cm do główki czosnku i włóż je do pudełka. W tej formie czosnek przetrwa do marca!