Ogórki to kapryśna kultura. Ogrodnicy poświęcają wiele wysiłku i czasu, aby zapewnić roślinom wysokiej jakości opiekę i uzyskać obfite zbiory.
Jednak gdy już wyhodujemy nasze ulubione warzywo, nie możemy przestać się nimi zajmować. Nawet bowiem na tym etapie można zniweczyć wcześniejsze wysiłki i zepsuć plony.
Po pierwsze należy zbierać owoce regularnie, bo pozostawione na krzakach dojrzałe okazy opóźnią wzrost i rozwój nowych.
Po drugie trzeba przestrzegać pewnych zasad dotyczących zbiorów.
Przede wszystkim należy pamiętać, żeby nie zrywać owoców w upalny dzień. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że szybko zmiękną a czas ich przechowywania znacząco się skróci.
Najlepszy czas na zbieranie ogórków to poranek.
Sposób zrywania również jest dość istotny. Nie można ciągnąć ani skręcać pędów, ponieważ zaszkodzi to roślinie. Ogórki uszczypujemy, lub lekko skręcając obrywamy od ogonka.
Większość gatunków ma kłującą skórkę więc robimy to w rękawiczkach.
Ważne jest także przeglądanie krzaków pod kątem ewentualnych chorób. Osłabione pędy z żółknącymi liśćmi usuwamy.
W czasie zbiorów staramy się nie dotykać pędów. Te które zostawiliśmy niepodwiązane powinny zostać przy ziemi, jest szansa, że wytworzą nowe korzenie i dodatkowo zasilając roślinę przedłużą owocowanie.