Nasz organizm, od mózgu i nerwów po żołądek i limfę, jest dobrze skoordynowanym systemem zrównoważonego metabolizmu międzykomórkowego.
Może jednak dojść do zakłócenia równowagi, gdy doskwierają nam choroby, zmęczenie i ogólne złe samopoczucie.
Łatwo sprawdzić czy równowaga kwasowo-zasadowa jest zaburzona – musisz poznać pH krwi. Po co? Jakie to ma znaczenie? Punkt po punkcie.
Co to jest ph?
Krótko mówiąc, jest to wskaźnik kwasowości i zasadowości. Oba są ważne na swój sposób. Na przykład żołądek potrzebuje wysokiej kwasowości do trawienia żywności, zaś odporność organizmu opiera się na zasadowości.
Co to znaczy?
Skala pH rozciąga się od 0 do 14. Im niższy wskaźnik, tym wyższy poziom kwasowości. Idealna równowaga i neutralne ph wynosi 7. Do tego poziomu dąży ciało, tworząc odpowiednie środowisko dla każdego układu.
Ale często zdarza się, że w organizmie powstaje zwiększona kwasowość, co może mieć poważne konsekwencje.
Oznaki kwasowości
Zrozumienie tego nie jest tak proste, jak pomiar temperatury odczyn krwi podczas testu lakmusowego w laboratorium.
Musisz przyjrzeć się pracy swojego ciała.
1. Nadwaga.
Nadmiar kwasu w organizmie prowadzi do zwiększonej produkcji insuliny, a tym samym do zwiększonego gromadzenia tłuszczu.
Układy oczyszczające organizmu nie są w stanie poradzić sobie z nadmiarem kwasu i wysłać go z powrotem do tkanki tłuszczowej, gdzie jest przyczepiany do komórek.
Co więcej, twój metabolizm – który wymaga pewnego poziomu zawartości alkaliów – nie może normalnie funkcjonować, co zapobiega spalaniu kalorii przez organizm.
Dlatego jeśli zauważysz, że nie możesz w żaden sposób stracić na wadze, może to wskazywać na nadmierną zawartość kwasu w twoim ciele.
2. Słabe kości.
Twoje ciało jest wyjątkowo inteligentne i wydajne.
Przy nadmiarze kwasu znajdzie alkalia w innym miejscu, a mianowicie w twoich kościach.
Na początku możesz nie zwrócić uwagi. Ale gdy twoje ciało pobiera składniki odżywcze (takie jak wapń) z kości, próbując zrównoważyć wysoką kwasowość, kości osłabią się powodując zwiększone obrażenia i ryzyko osteoporozy.
Dlatego lekarze doradzają pacjentom z osteoporozą, aby unikali pokarmów bogatych w kwasy, takich jak kawa.
3. Słabe zęby.
W 2015 r. International Journal of Chemical Engineering and Applications opublikował badanie dotyczące związku między wysoką kwasowością organizmu, a osłabieniem szkliwa zębów.
Jeśli cierpisz na ubytki w zębach lub masz nadwrażliwe zęby na zimne lub gorące, może to być oznaką zniszczenia szkliwa przez zakwaszenie organizmu.
4. Zaburzenia snu.
Ten objaw często występuje u osób, które mają zwiększoną kwasowość organizmu.
Pamiętaj, jak organizm pobiera wapń z kości, aby zrównoważyć kwasowość. Tak więc niski poziom wapnia prowadzi do bezsenności, według Centrum Badań nad Odżywianiem Ludzi w Północnej Dakocie.
Jak obniżyć wysoką kwasowość.
Uświadomiłeś sobie, że masz za dużo kwasu w ciele. Co możesz z tym zrobić? Istnieje kilka opcji.
Dieta
Jednym z najpopularniejszych sposobów radzenia sobie z kwasowością jest dieta alkaliczna.
Oto produkty, które należy spożywać częściej, aby utrzymać zasadową dietę:
Kapusta;
Brokuły
Ogórki
Szpinak
Rukola;
Jarmuż;
Cukinia;
Soja
Tofu;
Orzechy
Nasiona słonecznika;
Rośliny strączkowe;
Rodzynki
A tych produktów najlepiej unikać:
Produkty mleczne;
Jajka
Mięso;
Większość zbóż;
Gotowe pakowane przekąski;
Konserwy;
Kofeina
Soda i ocet jabłkowy.
Innym prostym domowym przepisem jest napój gazowany z octem jabłkowym.
Weź jedną trzecią łyżeczki sody i dokładnie wymieszaj z dwiema łyżeczkami ekologicznego octu jabłkowego. Poczekaj, aż mieszanka przestanie buzować i dodaj 250 ml wody. Następnie wypij jednym chaustem.
Wymień środki czyszczące z chemicznych na naturalne
Wiele zakupionych środków czyszczących zawiera wysoki procent kwasu. Używanie tych produktów może znacząco wpłynąć na równowagę twojego ciała.
Zamień chemikalia na naturalne (takie jak cytrusy, ocet, soda i mięta pieprzowa).