Dlaczego doświadczeni ogrodnicy nigdy nie wyrzucają starego, czerstwego chleba

Ogrodnicy zawsze wiedzą, jak najlepiej wykorzystać dostępne produkty tak aby nic się nie marnowało, a nawet przyniosło dodatkowe korzyści.

Wykorzystanie czerstwego pieczywa jako naturalnego i użytecznego nawozu dla roślin nie jest pozbawione sensu i niesie ze sobą wymierne korzyści.

Korzyści z chleba w ogrodzie

Chleb czerstwy nie powinien być wyrzucany, ponieważ może być używany do uprawy warzyw, borówek czy kwiatów.

Wynika to z faktu, że pieczywo zawiera dużą liczbę składników odżywczych, w tym węglowodany, białka, witaminy z grupy B i minerały, a także drożdże.

Przygotowanie nawozu

Przygotowanie nawozu jest proste i nie nastręcza żadnych problemów.

Wystarczy wypełnić dowolny pojemnik w 1/3 chlebem, zalać wrzącą wodą i odstawić na 4-5 dni. Suchy chleb będzie się unosił na powierzchni, musimy zadbać aby cały rozmiękł. Można dodać 5 ml jodu.

Stosowanie nawozu chlebowego

Gotowy nawóz z chleba trzeba przecedzić, tak żeby z pozostałości nie powstała na glebie skorupa. Rozcieńczamy ciepłą wodą w stosunku 1 do 2. Przed podlewaniem trzeba rozluźnić glebę. Można stosować także do oprysku.

Karmienie chlebem można wykonać 2-3 razy w odstępach 14 dniowych, najlepiej od pojawienia się pierwszych kwiatów do zawiązania owoców.

Taki nawóz oprócz karmienia wzbogaca tez glebę w pożyteczna mikroflorę. Po tygodniu łodygi i liście roślin widocznie wzmocnią się i nabiorą koloru.

Dokarmianie czerstwym chlebem wzmocni rośliny, poprawi plonowanie o 20% i poprawi smak owoców.

Dlaczego należy się wstrzymać z nawożeniem pomidorów po posadzeniu?

Bomba witaminowa do ogórków. Po prostu polej, urosną natychmiast!