Właściwości tych nasion są tak silne, że koncerny farmaceutyczne wolałyby żebyś o tym nie wiedział!

Jeśli nie znasz powiedzenia: “jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”, to tracisz więcej niż sądzisz, ponieważ zapewne się do niego nie stosujesz.

Jabłko to jedno z absolutnie najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki swoim właściwościom sprzyja organizmowi bardziej, niż jakiekolwiek tak łatwo dostępne pożywienie.

Dobrze jednak pamiętać, że bardzo dużo najdrogocenniejszych wartości znajduje się w częściach, których wielu ludzi nie jada – skórce, a przede wszystkim w pestkach!

Zawierają dużo witaminy B17 (amigdaliny) oraz jodu.

Czasem słyszymy, że pestki są trujące. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ zawierają cyjanek, jednak w takim stężeniu, że jest łatwo neutralizowany przez enzymy.

Niekiedy na niechęć do jedzenia pestek wpływa lekko gorzkawy smak, ale to właśnie amigdalina, w nich zawarta jest tak dla nas cenna.

Dlaczego?

Zdrowe komórki organizmu zawierają enzym rodanazę, który ochrania przed uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego. Tego enzymu nie posiadają komórki nowotworowe.

Te zawierają beta-glukozydazę, pod wpływem której cyjanowodór, oraz aldehyd benzoesowy zostają uwolnione do wnętrza komórki nowotworowej i niszczą ją. Zmniejszając stopniowo wielkość guza i ryzyko przerzutów.

Ustępują także dolegliwości bólowe towarzyszące chorobie, ponieważ cząsteczki aldehydu benzoesowego, po wydostaniu się z komórki nowotworowej, przenikają do komórek zdrowych, gdzie zostają utlenione do kwasu benzoesowego, który działa przeciwbólowo.

Badania dowodzą także skuteczności leczenia schorzeń wywołanych niedoborem jodu.

Kilka pestek z jednego owocu zaspokaja bowiem dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Bardzo skutecznie obniżają także cholesterol i poprawiają krążenie.

A w połączeniu z innymi korzyściami płynącymi ze zjadania owocu, mają szereg pozytywnych oddziaływań na funkcjonowanie organizmu, w tym układu trawiennego i systemu odpornościowego.

W środowisku, w którym jesteśmy narażeni na chroniczne niedobory wartości odżywczych, nawet wtedy gdy się objadamy, nasze ciało głoduje.

Jabłka należą do grupy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów. Nie tylko zasilą organizm do walki z chorobą i uzupełnią codzienne braki. One mogą ratować życie.

Z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Grazu w Austrii wynika. że oprócz błonnika i flawonoidów jabłka zawierają bakterie (te dobre, sprzyjające zdrowiu jelit), z których większość znajduje się w rdzeniu owocu, w tym w łodydze i nasionach.

Według badania, które zostało opublikowane w czasopiśmie Frontiers of Microbiology, jedno jabłko zawiera około 100 milionów komórek bakteryjnych – ale jeśli wyrzucisz rdzeń, zużyjesz tylko około 10 milionów tych cennych komórek.

„Ogólnie rzecz biorąc, część nasienna wykazywała największą liczebność bakterii, a najmniejszą wnętrza jabłka miazga owocowa; mikrobiota skórki była najmniej liczna ”- stwierdza badanie.

Dobra flora jest niezwykle ważna dla zdrowego funkcjonowania organizmu. „Pomaga trawić nasze pożywienie, reguluje nasz układ odpornościowy, chroni przed innymi bakteriami wywołującymi choroby i wytwarzają witaminy, w tym witaminę B12, tiaminę i ryboflawinę oraz witaminę K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi”, według Centrum Ekogenetyki i zdrowia środowiskowego na University of Washington.

Jeśli jadłeś jabłko dziennie, aby trzymać lekarza z daleka, ale nie spożywałeś rdzenia, tracisz wartości z najbardziej pożywnych części jabłka.

Jedzenie jabłek codziennie, całych ze wszystkimi częściami, które da się pogryźć, jest wręcz naszym obowiązkiem wobec własnego organizmu!

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: today.com, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full, Miniatura wpisu: freepik.com

Najbardziej nieznana korzyść z białka roślinnego: niezbędna dla dorosłych

Oto 6 klasycznych błędów ogrodniczych – od przycinania po nawożenie