Czosnek jest kulturą, którą uprawiamy dla wartościowych cebul, pełnych smaku, aromatu i zawartości składników odżywczych.
O wydajności uprawy świadczą wyrośnięte, pełne, twarde i zdrowe głowy. Ich wielkość zależy od odmiany, ale właściwa opieka nad roślinami może zmaksymalizować ich rozmiar do największego z możliwych.
Dziś powiemy o prostej czynności, która jest niezwykle pomocna w uprawie dużych cebul czosnku.
Jak uzyskać duże główki czosnku
Celem uprawy czosnku są cebule podziemne, które rozrastając się uciskają na siebie wzajemnie i stają się kanciaste. Aby mogły one swobodnie rosnąć, gleba w której je uprawiamy musi być miękka i luźna.
Czosnek kocha wilgoć dlatego ciężka gleba, w której nie może się rozrastać, w dodatku z tendencją do zaskorupienia od góry, jest dla niego najgorszą z możliwych.
W ogrodzie rzadko mamy glebę idealną do uprawy czosnku, dlatego musimy zadziałać, żeby poprawić dostęp powietrza i wody.
Idealnie byłoby rozluźniać ziemię przy każdym podlewaniu jednak byłaby to czynność zbyt pracochłonna.
Dlatego możemy zrobić coś raz, a jednocześnie znacząco poprawić warunki uprawy.
Wystarczy rozluźnić glebę delikatnie między rzędami czosnków, a następnie rozłożyć na grządce, na której rosną cienką 2-3 centymetrową warstwę ściółki ze słomy.
Gdy temperatura powietrza utrzymuje się powyżej 20 stopni, już kolejnego dnia po podlaniu ziemia wysycha, a na jej powierzchni tworzy się twarda skorupa.
Słoma zapobiegnie wysychaniu i zaskorupieniu, a tym samy zatrzyma wilgoć i dostęp powietrza.
Luźna gleba pozwoli główkom się łatwo rozrastać. Dolna warstwa słomy dodatkowo wzbogaci glebę. Dzięki ściółkowaniu zaoszczędzimy też wodę, zmniejszając podlewanie nawet o 2/3. Ściółkowanie czosnku to same plusy!