Przepis na serniczki soczyste i delikatne jak chmurka

Serniczki, a w zasadzie syrniki to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków z sera twarogowego na Ukrainie i niektórych innych krajach Europy Wschodniej.

Przygotowuje się je na patelni, są soczyste, delikatne i pyszne. Zawierają niewiele mąki i cukru.

Przepis na serniczki

Składniki

  • Ser chudy o zawartości tłuszczu 5% – 500 gram
  • Banan – 1 szt.
  • Mąka – 2 łyżki. l. (może być potrzebne nieco więcej w zależności od wilgotności sera i wagi banana)
  • Cukier – 1 łyżka

Tradycyjne serniczki robi się bez banana, a zamiast niego dodaje się do takiej ilości sera 1 jajko, szczyptę soli i łyżeczkę cukru waniliowego. Do takich syrników trzeba dodać też jedną łyżkę więcej cukru. Robi się tak samo łącząc wszystkie składniki i miksując je razem.

Przygotowanie

1. Jeśli ser nie jest chudy, wyciśnij z niego wilgoć gazą. Utrzyj ser i banana blenderem na gładką masę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę. Jeśli ciasto jest gęste wystarczy 1 łyżka mąki. Jeśli ciasto jest jeszcze płynne i nie klei się, należy dodać trochę więcej mąki. Dobrze wymieszaj ciasto.

3. Posyp powierzchnię mąką i uformuj rękoma serniczki.

Uformuj 9-10 kulek, a następnie spłacz je i wyrównaj powierzchnię boczną nożem.

4. Smaż w mieszaninie masła i oleju roślinnego na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Możesz przykryć pokrywką, aby serniki były dobrze upieczone w środku.

5. Gotowe serniki połóż na ręczniku papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Serniki podawaj z ulubionymi sosami, śmietaną, dżemem, miodem, owocami itp.

Źródło i Fotografie: Alina FooDee/youtube

Świetny sposób na podtrzymanie hortensji

Jakie rośliny sadzić obok hortensji. Dobrzy i źli sąsiedzi