Kotlety z parówek

Tylko dobre parówki i ser: wczoraj gotowałam, dzisiaj gotuję i jutro pewnie też będą chcieli

Zawsze mam w zanadrzu tę alternatywę, gdy nie mam czasu. Dzięki temu prostemu przepisowi mogę przygotować szybki obiad dla rodziny, który wszyscy zresztą bardzo lubią.

Kotleciki z parówek

Składniki:

  • Parówki – 400 g
  • Ser żółty – 200 g
  • 2-3 jajka
  • Mąka – 4 łyżki. + do panierowania
  • Śmietana – 4 łyżki.
  • Koperek
  • Bułka tarta – do panierowania
  • Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Parówki drobno siekamy (im mniejsze kawałki, tym lepsze).

Ścieramy kawałek ulubionego żółtego sera. Do miski przekładamy kiełbaski i starty ser.

Dodajemy 4 łyżki kwaśnej śmietany i drobno posiekany koperek. Wbijamy jajko i wsypujemy 4 łyżki mąki. 

Kotleciki z parówek i sera

Nie trzeba solić, bo kiełbaski i sery same w sobie są już słone. A ja nie dodaję pieprzu, ale jak ktoś lubi ostrzejsze to oczywiście można. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Kotlety z parówek

Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki i obtaczamy je najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.

jak zrobić kotlety z parówek

Rozgrzewamy olej na patelni. Na patelnię wrzucamy 5-6 kotletów.

Kotlety z parówek i żółtego sera

Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (około 5 minut).

Kotlety parówkowe

To wszystko! Są pyszne!

Jak uzyskać wczesne zbiory rzodkiewki. Sekrety szybkiego plonu

Czy można już ciąć hortensje? Można, ale uważaj, żeby nie popełnić tego popularnego błędu