w

Tarta zapiekanka ziemniaczana z serem i czosnkiem jest prosta i bardzo smaczna

To danie było jednym z moich ulubionych kiedy byłam dzieckiem i nadal nim pozostaje.

Także moja siostra bardzo często je robi i każdemu smakuje, kto u niej próbuje tej zapiekanki.

Porcja pozwala z łatwością nakarmić całą rodzinę. Może służyć jako przystawka, ale my używamy jej jako osobnego dania.

SKŁADNIKI

NA 4 PORCJE

Ziemniaki 6 szt.
Jaja 2 szt.
czosnek 3 ząbki
majonez 4 łyżki
Ser holenderski 100 gramów, jeśli lubisz wyraziste smaki serów to może byc cheddar lub masdamer, jeśli łagodne to sprawdzi się mozzarella lub gouda
Koperek (jeśli lubisz)
Sól do smaku
Zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzyj ser na tarce.

Wyciśnij czosnek.

Połowę sera wymieszaj z jajkiem. Tą mieszanką pokryjemy zapiekankę, aby uzyskać apetyczną rumianą skórkę.

Drugie jajko i pozostały ser miesza się z koperkiem, czosnkiem i majonezem.

Przygotowuję sos przed rozpoczęciem ścierania ziemniaków, ponieważ nie lubię, gdy ziemniaki zaczynają ciemnieć.

Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach i dodaj sól i pieprz. Staraj się zrobić to szybko zanim ziemniaki puszczą sok, zwłaszcza gdy są wodniste.

Wymieszaj z przygotowanym sosem czosnkowo-koperkowo-jajeczno-serowo-majonezowym.

Umieścić zapiekankę w naczyniu do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Po tym czasie wierzch pokryj mieszanką jajeczno-serową z koprem.

Piecz w piekarniku przez kolejne 25-30 minut.

Powinna powstać rumiana skórka. Czas pieczenia może zależeć właściwości piekarnika.

Tę zapiekankę można urozmaicić, wykładając ją na przemian z boczkiem, mięsem mielonym lub grzybami. Próbowałam różnych opcji, ale ulubioną w mojej rodzinie jest nadal najprostsza wersja – z samych ziemniaków.

Uwielbiamy ją i wy też ją pokochacie!