Dla mnie to smak dzieciństwa, który wydawał mi się jednak zbyt trudny i skomplikowany by wprowadzić go do własnej kuchni i nigdy nie robiłam ich sama. Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis na youtube kluski wyglądały tak apetycznie, a wykonanie wydawało się tak proste, że postanowiłam spróbować je zrobić.
Planowałam je na dwudniowy obiad, jednak zniknęły niemalże od razu.
Dzielę się dziś tym przepisem. Być może ktoś przypomni sobie ten doskonały smak z dzieciństwa, a może ktoś, kto nigdy takich nie jadł, odważy się go wypróbować. Naprawdę warto!
Przepis na szare kluski ziemniaczane
Oto lista składników:
• ziemniaki – 2 kg
• jajko – 1 szt
• mąka pszenna – 2-3 szklanki
• cebula – 1 szt
• kapusta kiszona – 0,75 kg
• boczek wędzony – 0,3 kg
• woda – 200 ml
• liść laurowy – 1 szt
• ziele angielskie – 5-6 kulek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Żeby nie trzeć ziemniaków ręcznie można wykorzystać robot kuchenny, zależności od tego jaki się posiada. Jeśli użyjesz sokowirówki do powstałej pulpy dodaj część soku z ziemniaków lub wody, żeby masa przypominała konsystencją masę na placki ziemniaczane. Jeśli posiadasz duży blender również świetnie się nada do rozdrobnienia ziemniaków.
2. Przekładamy starte ziemniaki na sitko i umieszczamy nad miską by odsączyć sok.
3. W międzyczasie przygotowujemy kapustę, która dla wielu osób będzie nieodłączną częścią tej potrawy. Jednak nie jest ona konieczna.
Kapustę odciskamy lekko, a gdy jest bardzo kwaśna płuczemy. Kroimy. W garnku, w którym będziemy ja dusić podsmażamy 3 plastry pokrojonego boczku, jak się już podsmaży dokładamy kapustę, dodajemy do niej liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i podlewamy ok 200 ml wody. Dusimy do miękkości, a w międzyczasie wracamy do ziemniaków.
4. W dużym garnku nastawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje.
5. Masę ziemniaczaną przekładamy do nowej miski. Po odstaniu odlewamy sok z miski, w której odsączaliśmy ziemniaki, ale powoli, tak by na dnie została skrobia, którą teraz dodajemy do ziemniaków.
6. Do masy prócz skrobi dodajemy też mąkę i jajko. Mieszamy.
7. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, nie może być za gęste ani za rzadkie, musi dawać się formować z łyżki i zsuwać do wody. W razie potrzeby można je rozrzedzić sokiem z odsączania ziemniaków. Masy nie solimy. Solimy wodę, w której będą się gotowały kluski.
8. Nabieramy ciasta na ok pół łyżki zanurzonej we wrzącej wodzie po czym zsuwamy je do garnka. Robimy to w miarę szybko, by kluski podobny czas spędziły we wrzątku.
Trzeba je zamieszać by odkleiły się od dna. Kiedy już wypłyną wszystkie, wybieramy jedna i sprawdzamy czy są już gotowe. Wyjmujemy na cedzak i odsączamy z nadmiaru wody. Gotujemy partiami, na jeden raz nie więcej niż zmieści się na dnie.
9. Na patelni podsmażamy wędzony boczek lub słoninę i cebulkę.
10. Kapusta powinna być już gotowa. Nakładamy porcje na talerz, wykładamy kluski i polewamy okrasą.
Pachnie i smakuje obłędnie. Polecam!