Doskonały strudel z orzechami i rodzynkami. To przepyszny dodatek do porannej kawy

Przepyszny strudel z orzechami i rodzynkami. Doskonały dodatek do porannej kawy

Strudel to tradycyjne ciasto kojarzone z kuchnią wiedeńską, ale występowało także w tradycyjnych kuchniach regionu Bliskiego Wschodu pod nazwą baklawa.

To wielowarstwowe ciasto deserowe przypominające ciasto półfrancuskie ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jest bardzo charakterystyczne, cienkie „zaplatane” wokół nadzienia. Ma reputację trudnego do wykonania i pracochłonnego. W rzeczywistości wcale nie jest tak trudne. Przygotowanie wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości, ale w gruncie rzeczy to nic skomplikowanego.

Więcej czasu zajmie rozciąganie, rolowanie i skręcanie ciasta, jednak efekt jest fantastyczny i zdecydowanie wart włożonego nakładu pracy i cierpliwości.

Istnieje wiele odmian przepisu na strudel, a większość ludzi ma swoją własną. Ciasto w tej wersji jest wyjątkowo elastyczne i łatwiejsze do wykonania dzięki sekretnemu składnikowi jakim jest… kasza manna.

Skorzystaj z naszego przepisu, a efekt wizualny i smakowy naprawdę Cię zaskoczy!

Przepis na strudel z kaszą manną

Składniki:

• 200 ml ciepłego mleka
• 100 ml ciepłej wody
• 50 ml oleju roślinnego
• 50 g roztopionego masła
• 550-600 g mąki pszennej
• 2 łyżki kaszy manny dla dzieci
• 100 g cukru pudru
• 2 jajka
• szczypta soli
• 7 g suszonych drożdży

Nadzienie:

• masło topione
• cukier
• rodzynki
• orzechy włoskie

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę z kaszą manną.
2. W osobnej misce rozmieszaj roztopione masło, olej i cukier. Następnie dodaj jajka, szczyptę soli i ciągle mieszając dodawaj po kolei: mleko, wodę, drożdże.
3. Wsyp do powstałej masy przygotowaną wcześniej mąkę z kaszą i wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie pulchne i gładkie.
4. Włóż ciasto do większego naczynia i zabezpiecz go od góry folią spożywczą.
5. Odstaw do wyrośnięcia. Od 1 do 1.5 godziny.
6 Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Oba kawałki umieść na szerokiej desce i przykryj ponownie folią spożywczą na ok. 10 do 15 minut.
7. Kolejną czynnością jest rozwałkowanie ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30x35cm.
8. Tak przygotowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
9. Teraz na jednym brzegu rozłóż orzechy i rodzynki, powinny zajmować ok. 1/3 ciasta. Następnie złap drugi brzeg i umieść go na nadzieniu. Tak jakbyś składał/a kartkę na pół.

Dociśnij aby połączyło się z orzechami i rodzynkami z obydwu stron.
10. Powstałe ciasto powinno być w połowie z nadzieniem, a w drugiej bez.
11. Część bez nadzienia ponacinaj w paski każdy z osobna zakręć. Zroluj ciasto zaczynając od brzegu z nadzieniem.

12. W ten sam sposób przygotuj drugi kawałek ciasta.
13. Umieść warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je rozmieszanym jajkiem z łyżką kefiru.
15. Piecz w 160 stopniach przez 30-35 minut.

Smacznego!

8 nieprzyjemnych objawów świadczących o tym, że musisz jeść więcej tłuszczu

Niemiecki ekspert ds. bólu: To ćwiczenie uwolni napięcie w szyjnym odcinku kręgosłupa