8 nieprzyjemnych objawów świadczących o tym, że musisz jeść więcej tłuszczu

Białka, węglowodany i tłuszcze, które otrzymujemy z jedzenia są niezbędne do podtrzymania funkcji życiowych.

Często na dietach odchudzających dziewczyny starają się minimalizować, a nawet calkowicie eliminować spożycie tłuszczów, a ma to bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie.

Witaminy A, D, E i K nie są przyswajane bez tłuszczów. Dlatego na przykład do sałatki z marchwi jest zalecane dodanie oleju lub oliwy z oliwek.

W organizmie tłuszcze działają energetycznie, ochronnie i pełnią funkcję izolacji termicznej, są odpowiedzialne za elastyczność skóry, aktywność życiową komórek mózgowych, wchłanianie minerałów z jelit, pracę narządów rozrodczych.

Ilość tłuszczów

Tłuszcze powinny stanowić 15-30% całej kaloryczności diety. Dzienne zapotrzebowanie fizjologiczne kobiety na tłuszcze wynosi od 60 do 102 gramów, a mężczyźny – od 70 do 154 gramów.

Jeśli masz te 8 rodzajów dolegliwości, to twojemu organizmowi brakuje tłuszczu i musisz zmienić podejście do jedzenia. Procent tkanki tłuszczowej nie powinien zejść poniżej 20%, jeśli nie jesteś kulturystą.

1. Sucha skóra

Sucha skóra może być oznaką nie tylko braku tłuszczu, ale także reakcji alergicznej, oraz braku równowagi mikroflory jelitowej. Jednak w wszystkie te problemy mają jeden rdzeń. Ich rozwiązaniem jest zwiększenie spożycia tłuszczów.

Sekret gruczołów łojowych polega na naturalnym nawilżeniu organizmu produkujemy się przy użyciu dostępnych tłuszczów kwasy, wymagane do prawidłowego funkcjonowania gruczołów.

2. Złe samopoczucie przy diecie niskowęglowodanowej

Podczas zmniejszania spożycia węglowodanów jest wymagane zwiększyć ilość spożywanego tłuszczu, aby zrekompensować utratę energii. W przeciwnym razie utrata masy ciała będzie wiązać się z wyczerpaniem, złym samopoczuciem, apatią i chorobami.

3. Trudność w wykonywaniu aktywności fizycznych

Nasycone tłuszcze są prekursorem hormonówy steroidowych, takich jak testosteron. Bez niego masa mięśniowa nie rośnie bez względu na to, jak bardzo się starasz. Po treningu siłowym występują problemy z regeneracją a poziom libido spada.

4. Ból stawów

Tutaj pomoże ci jedzenie tłustych ryb lub zakupionych w aptece olei rybnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i mają korzystny wpływ na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.

5. Niski poziom cholesterolu HDL

Pomoże olej kokosowy, który zwiększa HDL. Nienasycone tłuszcze zawarte w oleju słonecznikowym i kukurydzianym zmniejszają jego poziom.

6. Jedzenie nie nasyca cię

Kiedy rezygnujesz z tłuszczu, ciągle odczuwasz głód i stajesz się łakomy. Zaczynasz jeść więcej byle wypełnić żołądek. Natomiast niska zawartość węglowodanów w diecie, a wysoka zawartość tłuszczów sprawia, że wystarczy mała porcja jedzenia, aby zaspokoić głód. Nasycone tłuszcze wpływają również na hormon sytości PPY nienasycone – na GLP-1.

7. Nie lubisz warzyw

Tylko tłuszcz zamienia warzywa w pyszne przystawki. Bez niego wydają się niejadalne, ciało je odrzuca. Nawet umysł nie może oszukać receptorów smaku. Ponadto wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w warzywach nie jest bez tłuszczów przyswajane.

Kaloryczność białek, tłuszczów i węglowodanów jest różna, ale także w ciele działają inaczej. Wykluczania któregokolwiek ze składnikiów z diety całkowicie zabraniają lekarze.

8. Zatrucie alkoholowe

Jeśli masz zamiar wypić więcej niż dwie porcje alkoholu, zjedz wcześniej trochę masła z chlebem. Uratujesz wątrobę i zmniejszysz konsekwencje zatrucia organizmu.

Najlepiej całkowicie zrezygnować z tłuszczów trans – utwardzonych olejów roślinnych, ponieważ wykorzystywane są do celów technicznych i szkodliwe dla zdrowia. Często są to produkty gastronomiczne dodawane do żywności w celu zmniejszenia kosztów.

Warto śledzić i czytać skład produktu na opakowaniu. Możesz zastąpić tłuszcze trans nasyconymi, tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.

Źródło i Miniatura wpisu: otozh.com.ua

Najbardziej „odporna” grupa krwi: jej posiadacze praktycznie nie chorują.

Doskonały strudel z orzechami i rodzynkami. To przepyszny dodatek do porannej kawy