w

Steki grzybowe lepsze i zdrowsze niż te z mięsem

Mamy sezon grzybowy. Grzyby uwielbiamy zarówno zbierać jak i jeść. Na ogół trzymamy się przepisów, które znamy i lubimy. Ze świeżych grzybów najczęściej przygotowujemy sos, czasem pierogi lub ewentualnie używamy ich jako dodatek do dań mięsnych. Resztę natomiast suszymy, mrozimy lub marynujemy.

Steki z grzybów mogą być świetną odmianą. Są bardzo smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić mięso.

Można je zrobić z każdych ulubionych grzybów: borowików, podgrzybków, maślaków, koźlarzy, rydzów, kurek i wielu innych, nawet kani czy pieczarek. Będą inaczej smakowały, ale z każdymi są pyszne.

Steki grzybowe

Składniki:

  • 1 kg grzybów dobrze oczyszczonych, umytych, ugotowanych i odsączonych
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka zielonej pietruszki i/lub koperku zależnie od upodobań, zamiast zieleniny można dodać podduszoną na patelni cebulę
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki bułki tartej lub mąki do zagęszczenia i panierowania

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew należy ugotować w wodzie (ze skórą). Po ugotowaniu odsączyć przelać strumieniem zimnej wody, a następnie obierać.

Grzyby gotujemy 25 minut (lub trochę dłużej w przypadku twardszych grzybów borowików, kurek, rydzy).

Przez maszynkę do mięsa albo blender przepuścić ziemniaki, marchewkę, czosnek i grzyby. Do masy dodać posiekaną drobno zieleninę (lub zrumienioną cebulę), sól, pieprz i dwie łyżki mąki lub bułki tartej.

Wszystko trzeba dobrze wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na około 20 minut by masa zrobiła się sztywniejsza.

Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Masę nabieramy rękami i formujemy z niej okrągłe kulki, które następnie spłaszczamy, oprószamy mąką/bułką, dobrze wklepujemy i układamy na rozgrzanym oleju.

Wskazówka: najlepiej włożyć jeden stek i zobaczyć jak się zachowuje podczas smażenia, jeśli się rozpadnie podczas przewracania, trzeba do masy dodać więcej mąki.

Gdy z jednej strony zbrązowieją, odwrócić je na drugą za pomocą łopatki.

Wyjąć usmażone steki na ręcznik papierowy i pozwolić im odsączyć się z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!