Jeśli znasz smak prawdziwych domowych grzybków marynowanych w occie, to wiesz, ze żadne sklepowe nie mogą sie z nimi równać.
Dziś podajemy przepis na tradycyjne, domowe, idealnie octowe grzybki marynowane.
Aby przygotować pyszne marynowane grzybki na zimę, potrzebujesz:
– 1,5 kg świeżych małych grzybów (najlepsze są borowiki i inne twarde gatunki, ale możesz też użyć na przykład pieczarek, w przypadku miękkich maslaków trzeba obrac kapelusze ze skórki)
– 0,25 litra oleju roślinnego
– 150 ml octu jabłkowego
– 1 litr wody (nie licząc tej użytej do gotowania)
– 2 łyżki cukru
– 20 g soli
– 4 ząbki czosnku
– 4 szt liści laurowych
– 8 szt czarnego pieprzu
– 8 kulek ziela angielskiego
– łyżka gorczycy
– można też dodać: odrobinę suszonego chili lub też cebulę pokrojoną w piórka
Sposób przygotowania:
Najpierw musisz umyć grzyby. Jeśli grzyby są wieksze, pokrój je na części. Następnie włóż grzyby do rondla i napełnij wodą. Doprowadź do wrzenia, cały czas usuwając pianę. Gotuj nie dłużej niż 10 minut. Odcedź grzyby na durszlaku i pozwól im ocieknąć.
Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i cukier. Dodaj olej, ocet i gotuj przez 3 minuty. Zanurz ugotowane grzyby w marynacie i gotuj przez kolejne 3 minuty.
W przygotowanych wcześniej słoikach układamy przyprawy, czosnek i przegotowane grzybki.
Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze bardzo gorące, słoiki nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. Zakręć je i obróć do góry dnem. Pozostaw tak do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z marynowanymi grzybami z tego przepisu można przechowywać w spiżarce nawet kilka lat.