Słynna Kombucha: 10 korzyści dla zdrowia – to dlatego wszyscy ją teraz piją

Z pewnością gdzieś słyszałeś o kombuchy. Ludzie dzielą się nią, hodują i piją dla poprawy zdrowia.

Kombucha (czyt. kambucza) przyciągnęła uwagę wielu osób i szybko zyskała zwolenników. Wiele osób spożywa ją jako smaczny napój, nie wiedząc nawet jakie korzyści zdrowotne zapewnia.

Kombucza to musujący sfermentowany napój herbaciany o słodko-kwaśnym smaku, który powstaje dzięki szczególnemu dodatkowi tzw. grzybkowi japońskiemu.

Kombucza wbrew swej nazwie nie jest grzybem, to SCOBY, czyli symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast, co w luźnym tłumaczeniu można ująć jako symbiotyczny zrost bakterii kwasu octowego i drożdży.

Ten niezwykle ciekawy napój, sfermentowana mieszanka herbaty, cukru, dobrych bakterii, owoców i grzyba japońskiego jest przebogata w naturalne probiotyki.

• Usuwa toksyny
• Poprawia trawienie
• Wzmacnia układ odpornościowy
• Zapobieganie zapaleniu stawów
• Profilaktyka raka
• Zmniejsza poziom cholesterolu
• Zwiększa energię
• Pomaga schudnąć
• Poprawa sprawności fizycznej
• Poprawa nastroju

Usuwanie toksyn

Dzięki specjalnemu enzymowi i dobrym kwasom bakteryjnym kombucha może w naturalny sposób usunąć wszystkie odpady organizmu. Kwas glukonowy, związek znajdujący się w kombucha (oraz w niektórych owocach i warzywach) może wiązać się z toksynami, ułatwiając ich usuwanie.

Stwierdzono również, że produkt zwiększa wydajność i szybkość, z jaką organizm usuwa odpady.

Poprawia trawienie

Wiadomo, że probiotyki poprawiają trawienie. To z tego powodu kombucha stała się popularna. Ale to nie wszystkie jej zalety. Kombucha zawiera nie tylko probiotyki, ale także kwasy organiczne i enzymy, które mogą pomóc układowi trawiennemu.

Twoje jelita muszą być zdrowe, abyś był zdrowy. Według badań Twój organizm potrzebuje od 1 do 2 kg zdrowych bakterii i zarazków, aby pracować z prawidłową wydajnością.

Niezdrowy tryb życia, złe odżywianie i stres, może zniszczyć mikroflorę. Pijąc napoje bogate w probiotyki, takie jak Kombucha, wypełnisz swoje jelita zdrowymi mikroorganizmami, które wspomagają układ trawienny.

Wzmacnia układ odpornościowy

Twoja flora jelitowa jest bezpośrednio związana z układem odpornościowym. Naukowcy odkryli, że u osób ze słabym lub upośledzonym układem odpornościowym flora jelitowa jest wyczerpana lub uszkodzona. Picie grzybów herbacianych pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ zwiększa liczbę dobrych bakterii w jelitach.

Probiotyki zawarte w kombuchy zwiększają naturalną obronę człowieka przed szkodliwymi bakteriami i innymi patogenami.

Zapobieganie zapaleniu stawów

Zapalenie stawów to choroba, która pokazuje, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Na szczęście kombucha jest bogata w glukozaminę, specjalny związek stosowany w leczeniu wszystkich rodzajów zapalenia stawów.

Glukozamina działa poprzez poprawę produkcji kwasu hialuronowego, substancji chemicznej w organizmie, która może pomóc chronić chrząstkę i złagodzić ból stawów.

Profilaktyka raka

Kombucha jest bogata w dobre mikroorganizmy, które mogą poprawić naszą naturalną obronę przed wolnymi rodnikami i niektórymi rodzajami raka.

Badania wykazały zdolność kwasu glukarowego (kwasu znajdującego się w liściach herbaty, a także kwaśnych owocach, takich jak grejpfrut) do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka.

Dobre bakterie Lactobacillus, wchodzące również w skład grzyba herbacianego, również przyczyniają się do stymulacji naturalnych mechanizmów obronnych organizmu przed komórkami nowotworowymi.

Zmniejsza poziom cholesterolu

W twoim ciele są dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły. Dobry cholesterol, znany również jako lipoproteina o dużej gęstości, pomaga usunąć zły cholesterol, znany również jako lipoproteina o niskiej gęstości.

Zły cholesterol gromadzi się w tętnicach, co prowadzi do nadciśnienia, udaru lub zawału serca.

Kombucha pomaga organizmowi regulować poziom złego cholesterolu (LDL) poprzez zwiększenie ilości dobrego cholesterolu (HDL).

Zwiększa energię

Kombucha zawiera witaminy z grupy B i żelazo, które mogą pomóc w zwiększeniu energii. Żelazo pomaga zwiększyć poziom hemoglobiny, poprawiając w ten sposób natlenienie krwi, co prowadzi do wzrostu energii.

Dlatego są ludzie, którzy uważają Kombuchę za napój energetyzujący. Ale w przeciwieństwie do komercyjnych energetyków, które zawierają uzależniające substancje chemiczne, takie jak kofeina i tony cukru, ten napój jest naturalny i zdrowy.

Pomaga schudnąć

Zdrowe jelita ze zbilansowaną mikroflorą zapobiegają otyłości i cukrzycy. Dlatego Kombuchę wiele osób stosuje jako napój na odchudzanie. Naturalne kwasy i przeciwutleniacze znajdujące się w kombuchy również bezpośrednio przyczyniają się do utraty tłuszczu.

Zawartość octu w sosie herbacianym również zwiększa metabolizm. Niektóre odmiany kombuchy są bogate w przeciwutleniacze i mogą pomóc wyeliminować wolne rodniki, które przyczyniają się do niepotrzebnego przyrostu masy ciała.

Sprawność fizyczna

Ludzie, którzy aktywnie angażują się w ćwiczenia fizyczne i regularnie spożywają kombuchę, mówią o poprawie swojej wydajności. Według nich napój zwiększa poziom energii podczas ćwiczeń i pomaga w regeneracji, co zmniejsza ból stawów i mięśni.

Poprawa nastroju

Kombucha zawiera witaminy i minerały, które mogą pomóc poprawić nastrój, złagodzić niepokój i poprawić ogólne samopoczucie. Weźmy na przykład witaminy z grupy B, czyli B 1 , B 6 i B 12. Wiadomo, że pomagają zwalczać depresję, poprawiają nastrój i koncentrację.

Kombucha jest również bogata w witaminę C, która oprócz poprawy układu odpornościowego może również regulować kortyzol, hormon stresu. Kombucha zawiera trochę alkoholu z powodu fermentacji, co może zmniejszyć stres i zapewnić pozytywne odczucie relaksu.

Jak zrobić kombuchę?

Kombuchę można kupić w internecie, w sklepach stacjonarnych, kawiarniach lub zrobić ją samemu. Jest bardzo łatwa do przygotowania, właściwie robi się sama.

Trzeba jednak zdobyć SCOBY (grzybka japońskiego). Można taki starter kupić przez internet, albo popytać wśród znajomych.

Kombucza staje się bardzo popularna, więc może ktoś z bliższych czy dalszych znajomych ją mieć.

W internecie 8-10 centymetrowy grzyb kosztuje w około 20 złotych, do niego dołączona jest dokładna instrukcja jak zrobić kombuczę.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Ze względu na niewielką, ale jednak zawartość alkoholu nie mogą jej spożywać dzieci i kobiety w ciąży.

Trzeba także wziąć pod uwagę, że układ pokarmowy musi się przyzwyczaić do kombuchy. Trzeba więc zacząć od niewielkich ilości by obyło się bez sensacji.

Wskutek wydalania toksyn mogą się początkowo pojawić bóle głowy.

Słyszałeś o kombuchy? Pijesz ją, bądź piłeś?

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: swe.kibrisdoktor.com, kukbuk.pl, Miniatura wpisu: freepik.com

Przez całe życie wyrzucałeś liście marchwi, a w rzeczywistości są jadalne: oto jak przyrządza je dietetyk

Jedno z najbardziej przydatnych zbóż na świecie! 85% ludzi niezasłużenie kompletnie je ignoruje…