w

Serowa przekąska z krakersów idealna na imprezowy i świąteczny stół

Dziś o tym jak przygotować pyszną i wykwintną serową przekąskę. Zależnie od rodzaju użytego sera smak będzie inny, ale równie ciekawy. Jako podstawę bierzemy solone krakersy o prostokątnym kształcie. Serowe nadzienie umieszcza się w środku dwóch krakersów, wygląda to dość oryginalnie, je się wygodnie i jest naprawdę smaczne.

Czosnek dodaje się do sera dla pikanterii, kostki pomidora dla soczystości, zieleninę dla świeżości smaku. Jeśli przygotowujemy przekąskę dla dzieci, majonez zastępujemy śmietaną lub serkiem philadephia. Rezygnujemy też z dodatku czosnku. Przystawka jest idealna na stół w formie bufetu.

Serowa przekąska z krakersów

Składniki

  • Twarożek, serek topiony, serek philadelpia, mozzarella, twardy żółty ser – 200 g
  • Pomidory – 1-2 szt
  • Majonez – 3 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Prostokątne krakersy – 100 g
  • Zielenina (szczypior lub koper, albo natka pietruszki) – do smaku
  • Sól dla smaku
  • Mielony czarny pieprz – do smaku

1. Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą.

2. Jeśli używasz mozzarelli lub twardego żółtego sera zetrzyj go na drobnej tarce. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do serka. Zieleninę umyj, osusz, drobno posiekaj nożem i wrzuć do sera.

3. Pomidora można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Pokrój w drobną kostkę, odcedź sok, który się oddzieli. Dodaj pokrojone pomidory do reszty.

4. Dodaj majonez (gdy używasz tartego sera), posyp solą i mielonym pieprzem.

5. Dokładnie wymieszaj masę, aby wszystkie składniki pokryły się majonezem.

6. Nałóż przygotowaną mieszankę grubą warstwą i przykryj drugim krakersem.

7. Podawaj przekąskę od razu po przygotowaniu, aby ciasteczka pozostały chrupiące. Smacznego!