Nawet troskliwa opieka nad naszą uprawą ogórków nie zapobiegnie wpływom środowiskowym, które narażają je na warunki stresowe i zwiększają szansę zapadalności na choroby.
Przy zakłóceniu prawidłowego pobierania i przyswajania składników odżywczych rośliny reagują natychmiastową niemal zmianą wyglądu liści. Stają się jaśniejsze, pojawiają się na nich plamy i roślina wygląda na wyraźnie osłabioną.
Nawóz z mniszka lekarskiego i pokrzywy jest idealny do ogórków, ponieważ zawiera wiele przydatnych substancji, w tym azot, fosfor i potas, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin.
Oto jak przygotowujemy taką odżywkę:
1. Zbieramy świeże mlecze i pokrzywy. Najlepiej zbierać je, gdy są jeszcze młode i zielone, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych.
2. Umieszczamy je w wiadrze (2/3 pojemności) i zalewamy wodą. Odstawiamy na kilka dni, aby woda nabrała koloru i zapachu ziół.
3. Po 4-5 dniach dodajemy trochę drożdży (1-2 łyżki stołowe), aby pobudzić fermentację i umieszczamy wiadro w ciepłym miejscu na jeszcze 2 dni.
4. Otrzymany roztwór rozcieńczamy wodą w stosunku 1:10 i podlewamy nim ogórki.
Takie zasilanie najlepiej przeprowadzać raz na 2 tygodnie w okresie wzrostu roślin. Pomoże roślinom stać się silniejszymi i zdrowszymi oraz przyspieszy ich wzrost.