Jak wyhodować własny, zdrowy czosnek? Prosta i skuteczna metoda ogrodników

Do tego jak ważna jest to roślina zarówno dla kuchni jak i zdrowia, nie trzeba nikogo przekonywać.

Tym bardziej będzie dla nas wartościowa, jeśli będziemy mieć pełną kontrolę nad tym w jakich warunkach rośnie.

Uprawa czosnku jest bajecznie prosta, a z tym sposobem jego wykiełkowanie i posadzenie nie sprawi nawet kompletnemu amatorowi żadnych problemów.

Jak w prosty sposób korzenić czosnek

Weź butelkę i odetnij część z nakrętką

Przygrzej lekko ostre krawędzie żelazkiem tak, żeby się zagięły

Wypełnij butelkę po brzegi wodą. Główkę czosnku postaw na wygiętych krawędziach butelki

GOTOWE.

Po dwóch dniach czosnki wypuściły liczne korzenie. Teraz wyglądają tak:

A tak wyglądają po 10 dniach. Mają piękne, długie i liczne korzenie.

Teraz należy je umieścić w doniczkach.

Te przygotowujemy następująco:

Bierzemy doniczkę o średnicy około 20 cm, wykładamy zwykłym papierem, wsypujemy ziemię, wymieszaną z kompostem.

Czosnek lubi próchnicze, wilgotne, zasobne w składniki pokarmowe gleby, których odczyn pH będzie obojętny, a więc będzie on wynosił od 6,5 do 7.

Główki czosnku rozdzielamy na ząbki i wsadzamy je oddzielone do jednej doniczki, na taką głębokość by ząbek był zakryty ziemią.

Podlewamy wodą. Czosnek najlepiej czuje się on na stanowisku nasłonecznionym. Potem należy go nawozić co 3 tygodnie najlepiej nawozem organicznym.

Po dwóch miesiącach przesadzamy go do większego pojemnika lub do ziemi.

Pojedyncza główka czosnku o miękkiej szyjce wyda pięć do ośmiu ząbków. Po zebraniu trzeba je powiesić w przewiewnym miejscu i wysuszyć.

Cebulki czosnku wytwarzają jadalne kiełki, zwane łuskami, które ostatecznie zakwitną i wytworzą nasiona. 

Możesz zjeść łuski, odetnij je, gdy utworzą zamkniętą kulkę. Kucharze siekają czosnek i używają go jak szczypiorku lub szalotki. 

Zbierz cebulki czosnku, gdy dolne trzy do pięciu liści staną się brązowe lub wykop czosnek 20 dni po uschnięciu większości łodyg.

Źródło i fotografie: Home & Garden/youtube, Go Green/youtube

Profesor genetyki opracował przepis na długowieczność: przestrzegaj tych zasad i żyj ponad 100 lat

Kiszony czosnek – wspaniały antybiotyk, a jednocześnie znakomity probiotyk