Dobre pyzy mają rzesze zwolenników ich delikatnego smaku i idealnej konsystencji. Jednak żeby takie wyszły, należy przestrzegać pewnej, ważnej zasady. Oto jak uzyskać pyzy o ładnym kształcie, a jednocześnie tak delikatne, że rozpływają się w ustach.
Zależnie od regionu różni się terminologia ziemniaczanych klusek. Jednym znane jako pyzy, dla innych kluski szare, goły, kartacze czy cepeliny. A z pewnością nazw jest jeszcze więcej. Różnią się też kształtem. Mamy kluski okrągłe, spłaszczone, podłużne. Mogą być wielkie albo małe. Jednak najistotniejszą różnicą będą surowe albo gotowane ziemniaki, z których są przygotowane.
Jeśli szukasz idealnego sposobu przygotowania ziemniaczanych klusek, zapoznaj się z jedną, ważną zasadą.
Jak zrobić pyszne pyzy ziemniaczane z mięsem? Najważniejsza zasada
O tym, że najlepsze kluski ziemniaczane wychodzą z połączenia ziemniaków surowych i gotowanych prawie każdy wie. Jednak klucz do sukcesu tkwi w ich proporcjach.
Najlepsze i najbardziej delikatne pyzy wychodzą, gdy łączymy ziemniaki gotowane z surowymi w proporcji 3:1.
Wtedy kluski nie są takie szare ani twarde. Mają jaśniejszą barwę, zachowują ładny kształt, a jednocześnie są delikatne i miękkie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę lub dokładnie utłuczonych ziemniaków
- 300 g ziemniaków surowych
- 1 duża cebula
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- Zmielone ugotowane mięso np. z rosołu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę i surowe ziemniaki zetrzyj osobno na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki przełóż na sitko, umieść sitko w misce i zaczekaj, aż sok odpłynie.
Przełóż starte odsączone ziemniaki do miski. Dodaj startą cebulę, przeciśnięte ugotowane ziemniaki.
Do masy wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Możesz odlać sok z ziemniaków i zebrać skrobię, która osiadła na dnie i dodać do masy.
Wsyp pół łyżeczki soli.
Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Jeśli jest bardzo klejąca, dodaj mąkę pszenną.
Podziel masę na kulki ciasta. Następnie każdą rozpłaszcz i napełnij mięsem z rosołu doprawionym solą, pieprzem i ziołami. Zawiń brzegi, zlep i uformuj kulkę. Mięso może być samo, albo z dodatkiem podsmażonej cebulki i podprawione pieprzem.
Gotuj pyzy w osolonym wrzątku partiami, wyjmując każdą po około 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Jak podajemy pyzy
Pyzy podajemy polane skwarkami z boczku lub słoniny, z zeszkloną cebulką. Z podsmażonymi pieczarkami lub sosem grzybowym. Znakomicie komponują się z kiszoną kapustą. W wersji bezmięsnej kluski takie można nadziewać grzybami lub kapustą kiszoną.
Do sosu mięsnego możemy przygotować identyczne kluski bez nadzienia.