w

Muffinki czekoladowe bez mąki i cukru – tylko 2 składniki!

Czy starasz się zredukować wagę, stosujesz dietę ketonową lub cierpisz na cukrzycę? Koniecznie musisz spróbować tego fantastycznego przepisu na czekoladowe muffiny.

Są całkowicie pozbawione rafinowanego cukru, mąki, oleju i nabiału. A co najlepsze, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników. To naprawdę niewiarygodne, ale prawdziwe!

Wynikiem będzie smaczny deser o niskiej zawartości kalorii i węglowodanów, po który możesz sięgnąć, gdy tylko masz ochotę na coś słodkiego!

Podczas przestrzegania diety niezwykle istotne jest, aby jadać zdrowe, niskokaloryczne desery. Niestety, trudno znaleźć gotowe desery spełniające takie wymagania, dlatego warto wiedzieć jak przygotować je samodzielnie.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieje prosty i szybki przepis, który wymagają tylko kilku składników. A oto jeden z nich:

Przepis na dietetyczne muffiny czekoladowe

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 255g czekolady bez cukru (min 74% kakao)

Przygotowanie:

Aby rozpocząć, należy włączyć piekarnik, ponieważ przygotowanie masy na muffiny jest bardzo szybkie. Ustaw temperaturę piekarnika na 170 stopni Celsjusza.

Łamiemy czekoladę na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Umieszczamy ją w misce i wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Mieszamy ciągle, aż czekolada całkowicie się rozpuści i uzyska płynną i delikatną konsystencję.

Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek, umieszczając je w dwóch różnych miseczkach. Ważne, żeby jajka były zimne, prosto z lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera.

Żółtka mieszamy drewnianą łyżką, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Następnie dodajemy je do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką od dołu do góry.

Kiedy składniki dobrze się połączą, możemy przełożyć masę do foremek na muffiny. Można użyć specjalnej blachy do muffinek lub foremek silikonowych. Foremki smarujemy olejem, aby później łatwo wyjąć muffinki. Napełniamy foremki przygotowaną mieszanką.

Blachę z muffinami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 12-15 minut. Po 10 minutach sprawdzamy ich stopień upieczenia. Pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie możemy już wyjąć muffinki z foremek. Najlepiej przechowywać je w szklanym naczyniu w lodówce.

Z tego przepisu uzyskamy około 36 małych muffinek. Każda muffinka będzie miała następujące wartości odżywcze:

* 39 kalorii
* 0,75 g węglowodanów
* 3,25 g tłuszczu
* 1 g białka