Omlet to wynalazek francuski, ale danie z rozbełtanych i smażonych jaj z dodatkami rozpowszeniło się na całym świecie.
Dziś omlet doczkał się niezliczonej liczbie wariacji i kombinacji smaków i dodatków. Omlet klasyczny to same jaja, patelnia z grubym dnem i dużo masła.
Idealny omlet musi być lekki, puszysty i wysmażony w sam raz.
Przepis na omlet idealny
Składniki:
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 20 g masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Sekret tkwi w sposobie działania. Nie miksujemy ani nie ubijamy jajek, tylko mieszamy je delikatnie, dodając powoli mleko oraz sól. Mieszamy jeszcze przez chwilę. Będziemy piec omlet w piekarniku. Naczynie trzeba natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można polać omlet roztopionym masłem.
Omlet z serem i szynką
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- 1-2 łyżki mąki
- 75-100 g tartego sera
- szczypta soli
- 15 g oleju roślinnego
- 50-75 g szynki
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, dodaj jajka i sól. Wolno dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelno i powoli wlej masę jajeczną. Smaż z jednej strony i obróć. Na omlecie ułóż szynkę oraz ser i złóż placek na pół, smażąc z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
Omlet z ziemniakami
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- oliwa
- 1 cebula
- sól do smaku
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż ziemniaki oraz cebulę tak by oliwa je zakrywała. Smaż do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Jajka wymieszaj na gładką masę i wlej na patelnię, smaż dopóki jajka się nie zetną. Przewrróć i dosmaż z drugiej strony.
Nie zapomnij udostępnić, aby łatwo wrócić do przepisów, gdy postanowisz przygotować omlet!