w

3 błędy ogrodników, które prowadzą do pustych kwiatów na ogórkach

Przeważająca większość pustych kwiatów, które schną, opadają i nie zawiązują owoców na ogórkach mogą mieć przyczynę naturalną.

Może się tak dziać gdy na przykład do siewu zostaną użyte zbyt młode nasiona lub materiał nasadzeniowy zostanie pobrany z odmian hybrydowych.

Jednak bardzo często przyczyną pustych kwiatów są błędy popełniane przez ogrodników. Większość kwiatów jest męskich, nie ma żeńskich, z których powstają owoce.

Trzy typowe błędy to: sadzenie ogórków w cieniu, nieprawidłowe nawadnianie i niezrównoważone karmienie.

Sadzenie w nazbyt ciemnym miejscu

Ogórki należą do grupy kultur kochających ciepło i światło. Do normalnego rozwoju potrzebują dobrego oświetlenia, dlatego te warzywa trzeba uprawiać w słonecznym miejscu, osłoniętym od nadmiernego wiatru miejscu.

Kiedy grządka z ogórkami znajduje się w zacienionej części ogrodu. Z powodu braku światła:

  • wzrost pędów ogórka spowalnia;
  • pędy boczne słabo rosną;
  • liście stają się małe, jaśniejsze – zmniejsza się w nich ilość chlorofilu;
  • owoce są słabo osadzone, na krzakach tworzą się głównie kwiaty męskie.

Jak sobie radzić w takim przypadku? Konieczne jest ograniczenie wzrostu łodygi głównej. Jeśli odmiana jest wczesna, uszczykiwanie wykonuje się po pojawieniu się 10 liści. W odmianach późno dojrzewających wierzchołek ucinamy po pojawieniu się 6-8 liści. Uszczykiwanie stymuluje rozwój pędów bocznych, na których powstają głównie kwiaty żeńskie. Ponadto konieczne będzie ograniczenie podlewania.

Niewłaściwe podlewanie

Ogórki lubią obfite podlewanie, ale ilość wody musi być regulowana. Nie wolno dopuścić do przelania. Szczególnie ważne jest przestrzeganie tej zasady w chłodne dni, kiedy system korzeniowy zaczyna działać gorzej.

Z powodu nadmiaru wilgoci w glebie może rozwinąć się zgnilizna korzeni. W takim przypadku roślina będzie dążyć do przetrwania. Formowanie owoców przesuwa się wówczas na dalszy plan.

Innym błędem związanym z podlewaniem jest stosowanie zimnej wody.

Ogórki dotkliwie odczuwają i reagują na wahania temperatury, taki stres silnie wpływa na kwitnienie i owocowanie. Woda do nawadniania powinna być uprzednio nalana do beczki stojącej w słonecznym miejscu. Temperatura wody do nawadniania powinna wynosić 25-28 °C. Podlewanie przeprowadza się rano lub wieczorem o zachodzie słońca.

Przekarmianie azotem

Ogórki potrzebują nawozów azotowych na początkowych etapach wzrostu. Azot pomaga im wyprodukować mocną roślinę, która będzie miała siłę wydać i utrzymać rozwijające się owoce.

Jednak zapotrzebowanie na azot drastycznie spada wraz z przejściem rośliny w etap kwitnienia. Jeśli nadal ogórkom będziemy podawać azot krzaki zaczną być wybujałe, pójdą w zielona masę, będą wyrastały nowe pędy i duże zielone liście. Rozwój masy liściowej zawsze odbywa się ze szkodą dla owocowania.

Dlatego dostarczane składniki odżywcze powinny być zrównoważone. Przed kwitnieniem ogórki potrzebują nawozów o zwiększonej dawce potasu i fosforu. Oba pierwiastki wpływają na kwitnienie i zdolność do owocowania. Przed rozpoczęciem kwitnienia azot powinien zostać wykluczony z dostarczanych nawożeniem składników.

Ogórki można zasilić wówczas roztworem 40 g superfosfatu i 15 g siarczanu potasu na 10 litrów wody. Nawozy mineralne można zastąpić popiołem drzewnym. Spryskiwanie roztworem kwasu borowego (1/2 łyżeczki na 5 litrów wody) lub zastosowaniem specjalnych preparatów z naturalnych składników stymulujących kwitnienie i wiązanie owoców.

Pojawienie się pustych kwiatów na ogórkach jest często spowodowane upałem lub zbytnim chłodem.

Nie mamy wpływu na klimat, ale możemy pomóc roślinom. W chłodne dni grządki można przykryć folią, jednocześnie zmniejszając podlewanie, w upale ogórki zwiększamy częstotliwość podlewania nawet do dwóch razy dziennie.