Każda gospodyni ma dania, które ratują ja, gdy czasu brak a nakarmić rodzinę trzeba. A jak jeszcze jest na tyle proste, ze zawsze wychodzi, a na tyle smaczne, że wszystkim smakuje to już w ogóle ideał.
U mnie takim daniem są leniwe kluski z ziemniaków. Cała rodzina je uwielbia, gdybym im pozwoliła, mogliby jeść na okrągło. Na śniadanie, obiad i kolację. Raz na słono, raz na słodko, bo kochają obie wersje.
Dlatego robię na różne posiłki zależnie, kiedy zabraknie mi składników lub pomysłów.
Leniwe kluski z ziemniakami
Składniki:
- Ziemniaki – 300 g.
- Mąka – 100 g.
- Jajka – 1 szt.
- Koperek
- Masło – 15 g.
- Sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc dokładnie na puree.
Posiekać koperek.
Do głębokiej miski wbić jedno jajko z 15 gramami roztopionego, przestudzonego masła. Dobrze wymieszać trzepaczką.
Dodać ziemniaki, koperek i wymieszać.
Przesiać 100-120 gramów mąki. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części. Z każdego zrobimy wałek, tniemy na kawałki.
Z każdego kawałka zrobimy małą kulkę.
Gotujemy wodę, dodajemy trochę soli. Wkładamy do niej kluski.
Gotuj, czasami delikatnie mieszając, aby kluski się nie skleiły, gdy kluski wypłyną, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Do miski wkładamy kawałek masła i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski i wkładamy do miski z masłem.
Żeby przygotować słodką wersję zamiast koperku i pieprzu dodajemy do masy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, dwa razy więcej masła i 200g przetartego miękkiego twarogu.