Przygotowuję je na śniadanie, obiad i kolację. Raz na słono, raz na słodko. Mogą to jeść na okrągło

Każda gospodyni ma dania, które ratują ja, gdy czasu brak a nakarmić rodzinę trzeba. A jak jeszcze jest na tyle proste, ze zawsze wychodzi, a na tyle smaczne, że wszystkim smakuje to już w ogóle ideał.

U mnie takim daniem są leniwe kluski z ziemniaków. Cała rodzina je uwielbia, gdybym im pozwoliła, mogliby jeść na okrągło. Na śniadanie, obiad i kolację. Raz na słono, raz na słodko, bo kochają obie wersje.

Dlatego robię na różne posiłki zależnie, kiedy zabraknie mi składników lub pomysłów.

Leniwe kluski z ziemniakami

Składniki:

  • Ziemniaki – 300 g.
  • Mąka – 100 g.
  • Jajka – 1 szt.
  • Koperek
  • Masło – 15 g.
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc dokładnie na puree.

Posiekać koperek.

Do głębokiej miski wbić jedno jajko z 15 gramami roztopionego, przestudzonego masła. Dobrze wymieszać trzepaczką.

Dodać ziemniaki, koperek i wymieszać.

Przesiać 100-120 gramów mąki. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na kilka części. Z każdego zrobimy wałek, tniemy na kawałki. 

Z każdego kawałka zrobimy małą kulkę.

Gotujemy wodę, dodajemy trochę soli. Wkładamy do niej kluski.

Gotuj, czasami delikatnie mieszając, aby kluski się nie skleiły, gdy kluski wypłyną, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

Do miski wkładamy kawałek masła i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski i wkładamy do miski z masłem.

Żeby przygotować słodką wersję zamiast koperku i pieprzu dodajemy do masy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, dwa razy więcej masła i 200g przetartego miękkiego twarogu. 

Jestem zachwycona! 1 łyżeczka sprawia, że każda sadzonka grubnie i aktywnie się rozwija!

Jak uzyskać wczesne zbiory rzodkiewki. Sekrety szybkiego plonu