Biszkopt to proste do przygotowania ciasto.
Składa się tylko z 3 składników: mąki, jajek i cukru. Nadaje się idealnie do tortów i ciast przekładanych kremami lub bitą śmietaną.
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (drobny kryształ)
- 5 jajek
Wykonanie:
1. Obie mąki przesiej przez sito.
2. Białka oddziel od żółtek.
3. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodawaj stopniowo po łyżce cukier.
4. Gdy piana będzie sztywna, a cały cukier dodany, wlej żółtka i dalej ubijaj.
5. Teraz do masy stopniowo dodawaj mąki, mieszaj.
6. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.
7. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bez termoobiegu, z włączonymi grzałkami górną i dolną.
8. Wystudź.
9. Oddziel boki biszkoptu od formy i wyjmij.
Idealny biszkopt – kilka dodatkowych wskazówek
1. Ważne, aby włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika, w przeciwnym razie nie wyrośnie. Nie należy też otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
2. Żeby zapobiec opadaniu zastosuj trik. Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zrzuć z około 30 cm na podłogę, albo energicznie uderz tortownicą z biszkoptem o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza uwolnią się szybko.
3. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia TYLKO na dnie! Dzięki temu ciasto przyklei się do boków i nie opadnie.
4. Aby przeciąć biszkopt na 2 równe warstwy, wystarczy naciąć biszkopt dookoła, a następnie przeciągnąć nitką.
Biszkopt i co dalej?
Biszkopt można zjeść sam, albo przekładać go kremami, galaretkami, owocami, dżemem lub bitą śmietaną.
Biszkopt czekoladowy
Jeśli chcesz, aby Twój biszkopt był czekoladowy, wystarczy, że przed dodaniem wymieszasz obie mąki z 1/3 szklanki kakao. Całą resztę wykonaj bez zmian.