Sierpień to czas przetwarzania nadmiaru naszych plonów i zachowywania ich do spożywania po sezonie.
Podczas przystępowania do prac przetwórczych zadajemy sobie podstawowe pytania np. „Ile ważą maliny, które mieszczą się w litrowym słoiku?”
Potrzebujemy tych informacji, aby określić dokładne zapotrzebowanie na cukier do zrobienia dżemu malinowego, gdy w przepisie mamy podane: na 1 kg malin – 1,2 – 1,5 kg cukru.
A zatem:
Jaka masa owoców mieści się w 1 litrowym słoiku?
W pojemniku o pojemności 1 litra mieści się średnio:
- malin lub jeżyn – 600 g;
- poziomek – 400 g;
- truskawek – 600 g;
- wiśni lub czereśni – 800 g;
- czarnej, czerwonej, białej porzeczki – 700–750 g;
- agrestu – 840-850 g;
- morwy (morwy) – 780-800 g;
- jagód – 800 g;
- żurawiny – 580-600 g.
Jaką objętość zajmuje 1 kilogram owoców?
- maliny, truskawki ogrodowe, jeżyny, żurawina – 1,5 litra + pełna płaska szklanka;
- poziomki – 2,5 litra;
- wiśnie, czereśnie, jagody, morwy (morwy) – 1 litr + cała szklanka;
- porzeczki różne – 1,5 litra lub nieco mniej;
- agrest – 1 litr + 1 czubata szklanka.
Oczywiście podane dane są mocno przybliżone. Owoce mogą różnić się wielkością, stopniem dojrzałości (nasycenia wodą), świeżością i gęstością upakowania.
Ale mimo tych tolerancji to całkiem wiarygodne i wygodnie dane do smażenia dżemów i gotowania kompotów jeśli nie mamy kuchennej wagi.