Śluz jest wydzieliną naturalną fizjologiczną, produkowaną przez nasz organizm w celach ochronnych.
Pokryte są nim wszystkie narządy. Śluz produkuje trzustka, produkują go oskrzela, jest potrzebny.
Ale z różnych powodów organizm może produkować dodatkowy śluz – niefizjologiczny, choć o podobnej naturze, co ten nasz – fizjologiczny.
Mogą to być stany chorobowe, a także żywność, która w czasie trawienia wytrącają dodatkowy śluz.
Najbardziej „ulubione” miejsca gromadzenia się śluzu to:
• płuca,
• oskrzela,
• żołądek
Kiedy jest go za dużo, zaczyna się unosić wyżej i wychodzi przez nos. Z reguły bardzo często mamy małych dzieci myślą, że ich dziecko przeziębiło się, ale tak naprawdę to przeziębienie to nic innego jak próba pozbycia się przez nasz organizm nadmiaru nagromadzonego śluzu.
Wskazane jest oczyszczanie organizmu raz na sześć miesięcy – dwa razy w roku, ponieważ nagromadzenie toksyn może powodować różne choroby. Częste przeziębienia, infekcje, zmęczenie, senność, nieuwaga to oznaki obecności toksyn, szkodliwych bakterii i innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.
Nagromadzenie śluzu w organizmie
Kiedy organizm próbuje usunąć, zaczyna się kaszel, pojawia się gorączka, katar, worki pod oczami. Kiedy te objawy wystąpią, natychmiast zaczynamy na nie reagować zgodnie ze zwykłym scenariuszem:
• katar – używamy kropli do nosa,
• temperatura – aplikujemy aspirynę,
• a jeśli też atakuje nas kaszel, to bierzemy antybiotyki.
Oznacza to, że własnymi rękami zapobiegamy pozbyciu się nadmiaru śluzu przez ciało.
Do pewnego momentu śluz pozostaje przezroczysty, ale jeśli jest go za dużo, staje się gęstszy i może mieć żółty, brązowy, a nawet zielonkawy odcień.
Otacza ścianę jelita i staje się „pośrednikiem” między spożywanym pokarmem, a naczyniami krwionośnymi.
W tym stanie nasz organizm staje się rajem dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów żywiących się przetworzonym pokarmem. Jeśli zmienimy dietę i zaczniemy dawać pierwszeństwo surowej żywności, wszyscy ci „zmiatacze” natychmiast giną i rozpoczyna się detoksykacja organizmu. Występują bóle głowy, wymioty, nudności i biegunka, które są wynikiem oczyszczania.
USUWANIE ŚLUZU
Imbir
Najskuteczniejszą metodą, która pomaga pozbyć się go, jest spożywanie świeżego imbiru. Należy obrać mały kawałek korzenia imbiru, pokroić go w cienkie plasterki, tak aby uzyskać około łyżeczki i zalać go wrzątkiem. Po zaparzeniu i ostudzeniu napoju można dodać 1 łyżeczkę miodu i wycisnąć trochę soku z cytryny. Napój należy pić ciepły przez cały dzień, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Pieprz
Będziesz potrzebować płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu, musisz ją połknąć i popić szklanką czystej wody. Dla lepszego oczyszczenia organizmu zabieg ten należy wykonywać wieczorem do godziny 18:00 i tylko w połowie czasu między posiłkami. Wykonuj co 2-3 dni, nie dłużej niż przez 7 dni.
Cytryna i chrzan
Cytryna i chrzan są nie mniej skutecznymi środkami usuwania zbędnego śluzu. Konieczne jest wyciśnięcie soku z pięciu cytryn i dodanie do niego 150 gramów wcześniej zmielonego chrzanu, a następnie dobrze wymieszać. Otrzymaną mieszankę należy wziąć łyżeczkę na pusty żołądek i przed snem.
Główną zaletą takiej mieszanki leczniczej jest to, że nie uszkadzając błony, przyczynia się do całkowitego rozpuszczenia wydzieliny, a jednocześnie w ogóle nie podrażnia przewodu pokarmowego ani pęcherzyka żółciowego.
Wśród roślin leczniczych, które pozwalają oczyścić organizm ze śluzu, warto zwrócić uwagę na:
• kwiaty rumianku;
• pąki sosny i cedru;
• liście eukaliptusa, czarnej porzeczki i mięty;
• szyszki chmielowe.
I przygotowane z nich nalewki i herbaty.
Napar z lipy i lukrecji
Możesz wypróbować tę: łyżkę kwiatu lipy i dwie łyżeczki korzenia lukrecji zaparzyć wrzątkiem, odstawić na pół godziny, odcedzić i wypić 150 ml na gorąco przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Pełny cykl leczenia wynosi 30 dni.
Napar z kozieradki, lnu, kopru i lukrecji
• Jedna część nasion kozieradki
• Jedna część nasion lnu
• Jedna część nasion kopru włoskiego
• 1/4 część korzenia lukrecji (czyli jeśli Twoją miarą była łyżka stołowa, to 1/4 łyżki)
Zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Pić gorące.
Pije się raz dziennie, aż ustąpią objawy.