w

To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia jakie jadłam. Nutka kokosu tylko dodaje smaku!

Bananowe ciasto i kokosowa nuta smakowa to połączenie wyjątkowo zgrane i wykwintne. Smakuje dzieciom i dorosłym. Jest słodkie, ale nie przesadnie. Nie trzeba go piec więc zawsze się udaje.

Kto raz spróbuje ten na stałe włącza je do palety ulubionych deserów.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Spód: 
125 g masła 
100 g biszkoptów 
100 g wiórków kokosowych 

Masa: 
400 ml mleka 
200 g śmietanki 
4 żółtka 
100 g cukru 
50 g skrobi 
1 szczypta soli 
2 łyżeczki aromatu waniliowego 
oraz: 
2 banany 
200 ml śmietanki 
wiórki kokosowe 
2 łyżki śmietanfixu

Wykonanie:

Biszkopty pokrusz drobno.

Rozpuść masło, ostudź i dodaj do biszkoptów.

Wsyp wiórki kokosowe

Przełóż masę do tortownicy.

W garnku połącz skrobię z niewielką ilością mleka. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj żółtka nie przestając mieszać.

Dodaj resztę mleka, śmietankę, cukier, aromat i szczyptę soli. Zostaw na ogniu aż zgęstnieje. Pozostaw żeby wystygło.

Pokrój banany

Ułóż na biszkoptowym spodzie

Na to wlej krem z garnka. Najlepiej przepuść go przez sito.

Odstaw niech się schłodzi, a w tym czasie ubij śmietankę z fixem.

Wyłóż na ciasto i posyp wiórkami.

Gotowe!

Na filmie pokazano jak je przygotować. Jest po niemiecku, ale wszystko opisaliśmy. Powodzenia i smacznego!

Miniatura wpisu, fotografie: youtube.com/Sallys Welt