Bananowe ciasto i kokosowa nuta smakowa to połączenie wyjątkowo zgrane i wykwintne. Smakuje dzieciom i dorosłym. Jest słodkie, ale nie przesadnie. Nie trzeba go piec więc zawsze się udaje.
Kto raz spróbuje ten na stałe włącza je do palety ulubionych deserów.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
125 g masła
100 g biszkoptów
100 g wiórków kokosowych
Masa:
400 ml mleka
200 g śmietanki
4 żółtka
100 g cukru
50 g skrobi
1 szczypta soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
oraz:
2 banany
200 ml śmietanki
wiórki kokosowe
2 łyżki śmietanfixu
Wykonanie:
Biszkopty pokrusz drobno.
Rozpuść masło, ostudź i dodaj do biszkoptów.
Wsyp wiórki kokosowe
Przełóż masę do tortownicy.
W garnku połącz skrobię z niewielką ilością mleka. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj żółtka nie przestając mieszać.
Dodaj resztę mleka, śmietankę, cukier, aromat i szczyptę soli. Zostaw na ogniu aż zgęstnieje. Pozostaw żeby wystygło.
Pokrój banany
Ułóż na biszkoptowym spodzie
Na to wlej krem z garnka. Najlepiej przepuść go przez sito.
Odstaw niech się schłodzi, a w tym czasie ubij śmietankę z fixem.
Wyłóż na ciasto i posyp wiórkami.
Gotowe!
Na filmie pokazano jak je przygotować. Jest po niemiecku, ale wszystko opisaliśmy. Powodzenia i smacznego!