Naturalne opryski do pomidorów, które chronią je przed chorobami grzybowymi

Choroby grzybowe to dla każdego hodowcy pomidorów największy stres i frustracja, ponieważ w błyskawicznym tempie potrafią odebrać całą radość z dorodnych gron owocowych, które jedne po drugich pokrywają się ciemnymi plamami. Wystarczy kilka dni deszczu i niższych temperatur i zaraza roznosi się po wszystkich krzakach lotem błyskawicy.

Każdy kto choć raz stracił plony stara się zapobiec temu zanim choroba zaatakuje. Dzielimy się dziś skutecznymi środkami naturalnymi, które wzmacniają odporność pomidorów i chronią je przed chorobami.

1. Opryskiwanie czosnkiem

Zarodniki grzybów obumierają od czosnku. Trzeba jednak taki oprysk zacząć wcześniej i powtarzać kilkukrotnie. Pierwsze opryskiwanie należy przeprowadzić przed zawiązaniem pierwszych owoców, drugie – 10 dni po pojawieniu się pierwszych gron. Następnie spryskujemy krzaki pomidorów naparem czosnkowym co 12-15 dni.

Przepis: Na 10 litrów wody – 1-1,5 szklanki zmiażdżonych główek i liści czosnku (miazga) dodajemy 1,5-2 g nadmanganianu potasu. Zalać wodą czosnek i odstawić na dzień. Odcedzić i dodać nadmanganian potasu.

2. Mgiełka solna

Zabieg ten tworzy na liściach warstwę ochronną, która zapobiega przedostawaniu się infekcji przez aparaty szparkowe. Ale! pamiętajmy, że jest to środek zapobiegawczy, a nie leczniczy, dlatego najpierw dokładnie obejrzyj krzew i usuń już uszkodzone liście!

Przepis: Na 10 litrów wody – 1 szklanka soli kuchennej.

3. Opryski kefirowe

Również działają profilaktycznie. Pierwsze takie opryski zaleca się wykonać nie później niż 10-14 dni po posadzeniu sadzonek w ziemi. Następnie powtarzamy co tydzień.

Przepis: Na 10 litrów wody – 1 litr kefiru, który powinien fermentować w ciągu dwóch dni. Dokładnie wymieszać.

4. Spryskiwanie jodem i mlekiem

Jod ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, wzmocni odporność, a także przyspieszy dojrzewanie naszych pomidorów.
Przepis: Na 10 litrów wody – 1 litr odtłuszczonego mleka + 20 kropli jodu.

5. Opryskiwanie popiołem

Przeprowadza się je 3 razy w sezonie: jak tylko sadzonki się zakorzenią, przed kwitnieniem pomidorów i zaraz po pojawieniu się pierwszych owoców.

Przepis: Na 10 litrów wody – pół wiadra popiołu. Wymieszaj, odstaw na 3 dni, mieszając od czasu do czasu. rozcieńczyć woda 1:3, dodać 30-35 gramów mydła.

6. Opryski FITOSPORIN-M (pasta) – Preparat biologiczy

Jest środkiem o działaniu zapobiegawczym i interwencyjnym w zwalczaniu takich chorób jak: zgnilizna korzeni, zgorzel siewek i sadzonek, mączniak, rdza brunatna, fytoftyroza.

Preparat opiera się na naturalnej kulturze bakterii naturalnego pochodzenia: żywych zarodnikach i komórkach BACILLUS SUBTILIS 26
Jest przyjazny dla środowiska.
Opakowanie – 200 g preparatu w postaci pasty na 600 litrów wody (co ważne wody bez chloru).

Środek jest dostępny przez internet pochodzi z Rosji.

Większość środków naturalnych ma działanie prewencyjne. Jeśli jednak nie zastosowałeś odpowiednio wcześniej środków zaradczych, albo inne czynniki wpłynęły na to, że Twoją uprawę zaatakowała choroba grzybowa musisz rozważyć środki ochrony roślin. Trzeba działać natychmiast. Usunąć części (liście, gałązki, owoce) zaatakowane i wykonać oprysk środkiem grzybobójczym np. Magnicur Energy 840 SL, Proplant 722 SL albo Polyversum 5 g Target, który został dopuszczony do upraw ekologicznych.

Kiedy ogławiać pomidory, jak i po co to robić

Sadzenie tulipanów w sierpniu: czy można sadzić w tym okresie, kiedy i jak sadzić