Podlewaj pomidory, a efekt cię zaskoczy: mocne korzenie, obfite plony i odporność na zarazę

Osiągnięcie dobrych zbiorów pomidorów nie należy wcale do zadań łatwych. Od samego początku trzeba zapewnić im odpowiednie warunki i wsparcie na każdym etapie rozwoju.

Dlatego ogrodnicy nieustannie myślą o tym, czym podlewać pomidory, aby uzyskać wzrost, aktywne owocowanie i żeby były odporne na choroby.

Jeśli po prostu posadzisz sadzonki do gleby, nie podlewasz ani nie dokarmiasz, to plonów zadowalających nie uświadczysz. Nawet kwitnące krzewy mogą w jednej chwili zamienić się w skarłowaciałe rośliny, kwiaty opadną, albo owocowanie będzie bardzo słabe.

Jak podlewać pomidory do zapewnienia im siły do wzrostu i odporności

Przed podlaniem pomidorów do wzrostu należy zdecydować o wyborze środków do karmienia i stymulowania rozwoju roślin. Większość ogrodników stopniowo rezygnuje ze stosowania środków chemicznych na własnych grządkach. Przechodzą na naturalne nawozy, takie jak popiół, odchody kurze czy drożdże.

Dlaczego drożdże? Pożywki powstające podczas fermentacji drożdży doskonale stymulują wzrost i rozwój sadzonek. Rośliny stają się mocniejsze, odporniejsze, a przy dalszym podlewaniu zmuszą krzak do pokrycia dorodnymi owocami.

Jaka jest korzyść z drożdży do podlewania pomidorów?

Podlewanie sadzonek roztworem drożdży w naturalny sposób stymuluje wzrost roślin, aktywizuje rozwój systemu korzeniowego i czyni je bardziej odpornymi na choroby. Drożdże to pożywka zawierająca witaminy i minerały niezbędne do pełnego rozwoju i owocowania warzyw.

Enzymy obecne w roztworze drożdży aktywują rozmnażanie pożytecznych bakterii w glebie. Okresowe podlewanie drożdżami powoduje bujne kwitnienie pomidorów, a następnie ich obfite owocowanie. Ale to nie wszystkie korzyści. Roztwór drożdży hamuje wzrost chwastów w ogrodzie. Specyficzny aromat drożdży odstrasza ślimaki i psuje apetyt niektórych szkodników.

Przygotowanie roztworu drożdży do podlewania pomidorów

Wlej litr wody do garnka i podgrzej do 30 stopni, dodaj 4 łyżki cukru. Następnie rozpuść 50 g sprasowanych drożdży w słodkiej wodzie i umieścić w ciepłym miejscu, aby drożdże mogły zacząć pracować.

Zamiast świeżych drożdży można użyć opakowania suchych drożdży (17g). Proces fermentacji powinien trwać co najmniej 2 godziny.

Następnie trzeba rozcieńczyć w 5 litrach osiadłej wody ogrzanej do temperatury otoczenia i odstawiamy na tydzień do fermentacji. Następnie rozcieńczamy 100 ml na 5 litrów wody.

Bez odstawiania na tydzień możemy przygotować roztwór o słabszym stężeniu. Wówczas rozpuszczamy drożdże odstawione na 2 godziny w 5 litrach wody.

Powstałym roztworem podlewamy pomidory.

To narzędzie może być używane do podlewania innych warzyw i krzewów owocujących.

Pomidory podlewamy tym roztworem nie więcej niż 3 razy w sezonie. Po raz pierwszy roztwór drożdżowy najlepiej zastosować tydzień – dwa po posadzeniu sadzonek w gruncie. Wystarczy pół litra płynu, który należy wlać jak najbliżej korzeni. A na następne dwa karmienia do dużego krzaka potrzebne będą dwa litry roztworu.

8 rodzajów ukąszeń owadów, które musisz umieć rozpoznać

Jak zrobić nalewkę, napar z liści orzecha włoskiego? Przepisy na naturalny eliksir zdrowia