Środek lata to ważny czas kiedy cebula zaczyna formować główki. To, jak soczyste i duże będą, zależy od przestrzegania zasad techniki uprawy i stosowania nawożenia.
Przy uprawie cebuli „na głowę” w lipcu ważne jest, aby wszystkie siły roślina przeznaczała na jej uformowanie, dlatego w tym okresie należy całkowicie zrezygnować z wszelkich nawozów zawierających azot.
Istotne jest nie tylko jak najlepsze uformowanie główek cebuli, ale też wzmocnienie ich odporności na późniejsze przechowywanie.
Ważne zasady uprawy cebuli
1. Cebula to roślina, która nie toleruje chwastów dlatego, aby uzyskać największe główki cebuli, należy zadbać o regularne odchwaszczanie grządki i od czasu do czasu poluzować glebę wokół cebul.
2. Od połowy lata część nadziemna cebuli zaczyna żółknąć i opadać. Warto wówczas nakarmić grządkę nawozem o wysokiej zawartości fosforu i potasu. Te mikroelementy przyczyniają się do wzrostu główki, poprawiają ich odporność i smak.
Do karmienia cebul nadaje się siarczan potasu (20 g na 10 l) ale można także nawieźć zwykłym popiołem drzewnym.
Popiół rozsypujemy na grządce i ostrożnie mieszamy z ziemią, po czym grządkę zalewamy wodą.
3. Gdy części zielone cebuli zmienią kolor na żółty, należy całkowicie przerwać podlewanie. W tym czasie nie służy im nawet deszcz, jeśli to możliwe, warto zrobić im tymczasową osłonę.
Nadmierna wilgotność przed wykopaniem cebuli może przyczyniać się do gnicia i negatywnie wpłynąć na dalsze przechowywanie.
4. Na dwa tygodnie przed zbiorem ważne jest, aby odsłonić górną część cebuli. Grabkami ostrożnie zgrabić ziemię z szyjki cebuli.
Tę sztuczkę stosuje się, aby cebulki dojrzewały szybciej i stały się bardziej soczyste i chrupiące.
5. Czasem słyszy się zalecenia, aby przed wykopaniem suche liście cebuli ściąć.
Ta procedura jest zbędna, a nawet szkodliwa. Cebule nadal korzystają z zachodzących w nich procesów metabolicznych – po co więc zakłócać ich naturalny rytm?
Lepiej potrzymać cebulę na grządce przez kolejne 1-2 tygodnie, aż wszystkie liście same zmienią kolor na żółty i położą się i dopiero wówczas wykopać cebule.