Pękające pomidory – prosta sztuczka, która ochroni je przed zepsuciem

Pomidory są kulturą dość podatną na choroby i uszkodzenia. Na owocach podczas dojrzewania często pojawiają się pęknięcia.

Na szczęścia same w sobie nie są oznak żadnej choroby, niemniej uszkodzenia powodują, że do owocu łatwiej dostają się chorobotwórcze patogeny, które mogą zainfekować roślinę i powodować gnicie i pleśnienie owoców.

Dlaczego pomidory pękają?

Pękanie pomidorów to zjawisko dość powszechne. Według naukowców najczęstszą przyczyną jest niedobór boru, a co się z nim wiążę także innych mikroskładników. Na pękanie może także wpływać zbyt duża wilgotność gleby, przenawożenie, zbyt radykalne usuwanie liści itp.

Jakakolwiek jest przyczyna trzeba działać.

Jak uratować pękające pomidory?

Uszkodzona skórka umożliwia przedostanie się szkodliwych mikroorganizmów do owoców, co staje się przyczyną szybkiego gnicia pomidorów i pojawienia się pleśni w miejscu pęknięcia. Takie pomidory z oznakami pleśni czy gnicia wyrzucamy, nie nadają się one do jedzenia.

Po zauważeniu pękania pomidorów zaprzestajemy nawożenia, zmniejszamy nawadnianie i uzupełniamy bor.

Jak uratować pomidory, które nadają się już do zerwania

Zerwane pomidory trzeba jak najszybciej zjeść lub przetworzyć. W przeciwnym razie bardzo szybko ulegną zepsuciu, ale możesz użyć prostej sztuczki, aby wydłużyć ich trwałość.

Zwykła sól kuchenna może pomóc w uratowaniu takich owoców. Wystarczy posypać szczelinę pomidora odrobiną soli. Sól zabezpiecza uszkodzenia, powstrzymuje rozwój patogenów i pozwala przechować je znacznie dłużej.

Ta prosta czynność uratuje pękniete pomidory przed przedwczesnym zepsuciem.

Ważne karmienie porzeczek po owocowaniu

Jak mieć świeży seler przez cały rok. Wskazówki dotyczące uprawy