Jak ważne są warzywa w naszej diecie nie trzeba nikogo przekonywać. Są bogactwem witamin, minerałów i innych wartości odżywczych. Wzmacniają system odpornościowy, nie tuczą, wspierają organizm w walce z chorobą.
Ale w pełni bezpieczne i dobroczynne są warzywa z naturalnych upraw. Nikt nie jest w stanie ocenić długofalowych skutków spożywania roślin modyfikowanych genetycznie. Prawo chroni nas do pewnego stopnia i wspiera w byciu świadomymi co do tego jakie warzywa wybieramy. Powinny być one specjalnie oznakowane, ale niestety prawo nie jest na tyle precyzyjne, by dawać nam pełną ochronę i gwarancję. Producenci interpretują przepisy swobodnie i za wszelką cenę starają się ukryć przed nami fakty.
Zatem to na nas jako konsumentach ciąży obowiązek dbania o to co kupujemy i spożywamy.
Jak rozpoznać żywność modyfikowaną?
Są na to dwa sposoby:
Pierwszy to wspomniane oznakowanie.
Mało kto wie jak czytać oznaczenia. Modyfikowane produkty oznaczane są 4-cyfrowym kodem, a naturalne 5-cyfrowym.
Drugi to cyfra kodu.
Cyfra 8 na początku kodu oznacza żywność modyfikowaną. Jeśli kod zaczyna się od cyfry 9 możemy mieć pewność, że to produkt naturalny.