Ogórki marynowane z cytryną. Chrupiące i pyszne bez octu i pasteryzacji

Ogórki są jednym z ulubionych warzyw wykorzystywanych do przetworów w naszej części Europy.

Pielęgnujemy tradycję marynowania w occie czy kiszenia. Jednak na tych metodach nie kończą się możliwości konserwowania ogórków.

Kiszenie jest najlepszym sposobem na zachowanie, a nawet podniesienie wartości odżywczych ogórków. To najzdrowszy sposób konserwowania jednak nie brakuje amatorów słodkich ogórków w occie.

Marynowanie octem jest klasyczną opcją uzyskania ogórków tzw. korniszonów. Ocet jako konserwant pozwala na długie przechowywanie i zachowanie przynajmniej części witamin. Nadaje również potrawom charakterystyczny smak.

Jest jednak sztucznie pozyskiwany z surowców zawierających alkohol. Można go z powodzeniem zastąpić sokiem z cytryny, który jest naturalnym konserwantem. Proponujemy przepis na ogórki konserwowe z cytryną.

Ogórki marynowane na zimę z cytryną

Składniki:

  • 600 g ogórków
  • 1 cytryna
  • 4 małe ząbki czosnku lub 2 duże
  • 2 gałązki kopru
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka nasion kopru (opcjonalnie)
  • 1 papryka ostra (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Tą ilością produktów będziesz mógł napełnić jeden dwulitrowy słoik. Namocz ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie umyj je i przytnij końce.

2. Umieść koperek i przyprawy w wysterylizowanym słoiku. Umieść ogórki w słoiku ciasno. Pokrojoną w plasterki cytrynę wciśnij z boku słoika i jeden dwa na górę. Zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, najlepiej przykryć kocem.

3. Wylej wodę ze słoika do garnka. Jeśli woda ma mniej niż litr, dodaj brakującą ilość. Rozpuść sól i cukier w wodzie. Zagotuj ponownie.

4. Zalej ogórki gotowaną marynatą. Natychmiast zamknij słoik. Odwróć słoiki do góry nogami i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, najlepiej pod przykryciem.

Po kilku dniach możesz skosztować gotowych ogórków. Nie trzeba czekać na zimę. Ogórki kiszone z cytryną mają bardzo przyjemny świeży smak, będą dobrze komponować się z grillem.

Ale jeśli chcesz zostawić takie ogórki na zimę, umieść słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu.

Jeśli masz własnej roboty ocet np. jabłkowy, można przygotować ogórki w occie jak zwykle, a przed zakręceniem słoików dołożyć plasterki cytryny.

Jak kisić kapustę, aby była smaczna i chrupiąca

Co zrobić z jabłkami jesienią, żeby przechować je do wiosny