Co zrobić z jabłkami jesienią, żeby przechować je do wiosny

Dlaczego niektórzy ogrodnicy utrzymują zdrowe i soczyste jabłka do wiosny, podczas gdy innym ledwo udaje się zachować je do stycznia?

Czy jest jakiś sekret zabezpieczania owoców, czy też chodzi o odpowiednią technikę przechowywania?

Jakie odmiany najlepiej się przechowują

Bez względu na to, jakie sposoby zastosujesz, odmiany wczesne do przechowywania przez długi czas, po prostu się nie nadają. Dojrzewają szybko i są one przeznaczone do natychmiastowego spożycia. Przechowywanie ich dłużej jest bezcelowe, ponieważ ich cechą odmianową jest szybka utrata wilgoci i podatność na gnicie.

Jabłka zimowe mają najlepszą trwałość. Można je przechowywać nawet do połowy wiosny. Odmiany jesienne i późnojesienne mają nieco mniejszy czasookres przechowania. Zazwyczaj udaje się je zachować w stanie niezmienionym około 3 miesiące.

Charakterystyka odmian

  • Okres dojrzewania: odmiany późne dojrzewają późno.
  • Miąższ: jabłka z miękkim, bardzo soczystym, delikatnym miąższem nie nadają się do długiego przechowywania. Z gęstym i umiarkowanie soczystym mogą przetrwać kilka miesięcy.
  • Skórka: owoce o grubej, szorstkiej skórce świetnie przechowują się przez długi czas.

Jak zbierać jabłka by jak najdłużej je przechować

Aby jabłka mogły być długo przechowywane, konieczne jest ich prawidłowe zebranie. Wszelkie obicia, uszkodzenia spowodują szybkie psucie owoców. Dlatego te do przechowywania powinny być delikatnie zebrane z drzewa. Te, które opadły spadły same, powinny być jak najszybciej zjedzone lub przetworzone.

Lepiej zrywać jabłka rano, kiedy opadnie rosa.

Jeśli zbiór wykonuje się wieczorem, zaleca się pozostawienie zebranego plonu na zewnątrz na noc. Zwłaszcza jeśli owoce mają zostać umieszczone w piwnicy. Gwałtowna zmiana temperatury pogarsza ich trwałość.

Czas zbierania

Wiele osób zbiera jabłka, gdy są w pełni dojrzałe. Ale doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że usunięcie na początku dojrzewania znacząco wydłuża okres przechowywania i przydatności do spożycia – nawet o półtora do dwóch miesięcy.

Możesz określić właściwy moment za pomocą pestek. Jeśli pestki pociemniały do połowy lub 2/3, jabłka można zebrać. Ciemnobrązowy kolor pestek wskazuje na pełną dojrzałość owocu.

Zasady przechowywania

Idealna temperatura przechowywania jabłek wynosi około 10 ° z niewielkimi odchyleniami. Aby owoce nie wysychały, konieczne jest utrzymanie wysokiej wilgotności powietrza.

Jeśli pomieszczenie jest bardzo suche, należy postawić pojemniki z wodą lub powiesić zmoczone, stare ręczniki frotte.

Sposób przechowywania

Jabłka ułożone szypułką w dół lepiej się przechowują. Aby stworzyć mikroklimat w pudełku i uniknąć gromadzenia się kondensatu na górnych owocach, każdą warstwę jabłek należy przykryć papierem.

Wchłonie nadmiar wilgoci i uwolni ją, zmniejszając w ten sposób ryzyko gnicia i więdnięcia.

Wystarczy wziąć pod uwagę powyższe wskazówki, aby jabłka z powodzeniem przechować do wiosny i zachowały one sprężysty, soczysty i smaczny miąższ.

Ogórki marynowane z cytryną. Chrupiące i pyszne bez octu i pasteryzacji

Jak dokarmić i przygotować glebę, aby w przyszłym roku cieszyć się obfitymi plonami