w

Ogórki małosolne „po nowemu”: do solanki dodaję miód

Ogórki małosolne to przysmak lata. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ogórki zaraz robię pierwszy słój.

Ta wersja jest nieco inna, ale bardzo smaczna!

Jej kluczowym składnikiem jest miód. W połączeniu z czosnkiem, koprem i przyprawami daje super smak!

Będziemy potrzebować solanki na 1 słoik o pojemności 2 litrów:

  • Zimna woda – 1 litr
  • Sól – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Ząbki czosnku – 5-6 sztuk
  • Liście chrzanu – 1 szt
  • Koper – 1-2 gałązki
  • Liść laurowy – 3 szt
  • Pieprz (czarny i ziele angielskie) – po 2-3 kulki

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ogórki: umyj je, osusz ręcznikiem. Obcinamy końce z obu stron. Jeśli ogórki są duże, można je przekroić wzdłuż na pół.

Teraz robimy solankę. Uwaga: do solanki używamy zimnej wody!

Dodaj sól do wody i dobrze wymieszaj, aby się rozpuściła. Następnie dodaj płynny miód i ponownie wymieszaj.

Do słoika włożyć liść chrzanu, gałązki kopru i liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.

Ułożyć ogórki, czosnek i zalać solanką.

Zamknąć słoik i przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Po 2 dniach wstawić do lodówki i po kilku godzinach są gotowe.

Jeśli wydają się za mało słone, trzymaj dłużej w lodówce.

Bardzo smaczne, chrupiące, ogórki małosolne gotowe, pozostaje tylko ugotować do nich młode ziemniaki, położyć na kromkę ze smalcem albo chrupać same. Mniam!