Ogórki małosolne to przysmak lata. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ogórki zaraz robię pierwszy słój.
Ta wersja jest nieco inna, ale bardzo smaczna!
Jej kluczowym składnikiem jest miód. W połączeniu z czosnkiem, koprem i przyprawami daje super smak!
Będziemy potrzebować solanki na 1 słoik o pojemności 2 litrów:
- Zimna woda – 1 litr
- Sól – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Ząbki czosnku – 5-6 sztuk
- Liście chrzanu – 1 szt
- Koper – 1-2 gałązki
- Liść laurowy – 3 szt
- Pieprz (czarny i ziele angielskie) – po 2-3 kulki
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ogórki: umyj je, osusz ręcznikiem. Obcinamy końce z obu stron. Jeśli ogórki są duże, można je przekroić wzdłuż na pół.
Teraz robimy solankę. Uwaga: do solanki używamy zimnej wody!
Dodaj sól do wody i dobrze wymieszaj, aby się rozpuściła. Następnie dodaj płynny miód i ponownie wymieszaj.
Do słoika włożyć liść chrzanu, gałązki kopru i liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Ułożyć ogórki, czosnek i zalać solanką.
Zamknąć słoik i przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Po 2 dniach wstawić do lodówki i po kilku godzinach są gotowe.
Jeśli wydają się za mało słone, trzymaj dłużej w lodówce.
Bardzo smaczne, chrupiące, ogórki małosolne gotowe, pozostaje tylko ugotować do nich młode ziemniaki, położyć na kromkę ze smalcem albo chrupać same. Mniam!