w

Prosty przepis na ogórki kiszone na zimę bez sterylizacji

Jeśli chodzi o ogórki preferuję proste przepisy, które pozwalają na szybkie przetwory na bieżąco zbieranych owoców.

Ogórki nie lubią długiego przechowywania. Więc każdą zerwaną partię szybko zamykam w słoikach.

Dlatego jeśli nie kupujesz dużej ilości ogórków i robisz je na bieżąco najlepszy będzie szybki i prosty sposób. Oto jak to robię.

Nastawiam zmywarkę na najwyższą temperaturę z potrzebną ilością słoików i nakrętek. Ogórki wrzucam do miski z zimną wodą.

Płuczę chrzan i koper i rozdzielam do słoików wyjętych ze zmywarki. Upycham umyte ogórki ciasno w słoikach.

Uzupełniam przyprawami, zalewam solanką, zakręcam, odwracam i gotowe.

Cały proces wypełniania słoików zajmuje kilka minut, dzięki czemu mogę to robić co drugi dzień w miarę zbierania kolejnych ogórków.

Do każdego litrowego słoika dodaję:

  • 1 gałązkę kopru
  • pół liścia chrzanu
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • solankę

Wodę gotuję w garnku z miarką. Po zagotowaniu solę wsypując 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej) na każdy litr wody.

Zalewam gorącą i zakręcam słoiki. Odwracam i zostawiam odwrócone do ostygnięcia.

Odwracam z powrotem i po trzech dniach przenoszę w chłodniejsze miejsce. Są w pełni ukiszone po około dwóch tygodniach.