Jeśli chodzi o ogórki preferuję proste przepisy, które pozwalają na szybkie przetwory na bieżąco zbieranych owoców.
Ogórki nie lubią długiego przechowywania. Więc każdą zerwaną partię szybko zamykam w słoikach.
Dlatego jeśli nie kupujesz dużej ilości ogórków i robisz je na bieżąco najlepszy będzie szybki i prosty sposób. Oto jak to robię.
Nastawiam zmywarkę na najwyższą temperaturę z potrzebną ilością słoików i nakrętek. Ogórki wrzucam do miski z zimną wodą.
Płuczę chrzan i koper i rozdzielam do słoików wyjętych ze zmywarki. Upycham umyte ogórki ciasno w słoikach.
Uzupełniam przyprawami, zalewam solanką, zakręcam, odwracam i gotowe.
Cały proces wypełniania słoików zajmuje kilka minut, dzięki czemu mogę to robić co drugi dzień w miarę zbierania kolejnych ogórków.
Do każdego litrowego słoika dodaję:
- 1 gałązkę kopru
- pół liścia chrzanu
- 5 cm korzenia chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- solankę
Wodę gotuję w garnku z miarką. Po zagotowaniu solę wsypując 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej) na każdy litr wody.
Zalewam gorącą i zakręcam słoiki. Odwracam i zostawiam odwrócone do ostygnięcia.
Odwracam z powrotem i po trzech dniach przenoszę w chłodniejsze miejsce. Są w pełni ukiszone po około dwóch tygodniach.