Wlała śmietanę i włączyła mikser, a po chwili… od dziś nie kupuję, robię sama!

Jeśli znasz smak prawdziwego, domowego masła, które w dzieciństwie robiła Twoja babcia, nie możesz nie wypróbować tego przepisu.

Pamiętasz jak mozolny był to proces? Używano do tego drewnianej maselnicy, w której śmietanę ubijało się bardzo długo.

Ale dziś żyjemy w XXI wieku więc nie musimy się męczyć, a pyszne masełko zrobimy w 10 minut, to szybciej niż pójść po nie do sklepu!

Oczywiście ideałem byłoby zrobienie go z tłustej wiejskiej śmietany od rolnika, ale jeśli nie macie wystarczy ta ze sklepu 32 lub 36 %.

Potrzebujesz:

2 x śmietanka 36% ( 2×500 g )
odrobina soli

Jak zrobić:

Śmietanki schłodzić, wlać do naczynia i miksować na szybkich obrotach 10 minut lub nieco dłużej, aż śmietana się zbryli.

Bryłki powinny być żółtego koloru, być dość twarde i odchodzić od brzegów.

Gdy już osiągnie pożądaną konsystencję i oddzieli od maślanki, należy je zebrać. Przełożyć na gazę i odcisnąć.

Następnie zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować „osełkę”.

To jest pyszne!

Polscy naukowcy dokanali przełomowego odkrycia. To pozwoli pokonać pandemie?

3 oznaki degradacji mózgu, których zwykle nie kojarzymy ze starzeniem