w

Niesamowity przepis na turecką pitę z ziemniakami – niezrównany smak

Są takie smaki, których dokąd nie znaliśmy i mogliśmy się bez nich obejść. Ale…

ale jak już je poznamy zostają z nami na zawsze…

Turecka pita nadziewana ziemniakami właśnie do takich smaków należy.

Wychodzi chrupiąca, pyszna, po prostu obłędna.

Teraz muszę ją piec co najmniej dwa razy w tygodniu. Moja rodzina wciąż nie może się nią znudzić.

Ciasto jest miękkie, puszyste, a nadzienie z ziemniaków przenosi doznania smakowe na nowy poziom!

Potrzebujemy:

2 szklanki ciepłego mleka

1 opakowanie drożdży instant

1 łyżkę cukru

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczkę soli

Nadzienie:

1 kg gotowanych ziemniaków

1/2 szklanki mleka

350 – 400 g sera cheddar

1 łyżeczka soli

masło do nacierania

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże instant, cukier i wymieszaj trzepaczką.

Następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i wyrabiamy ciasto.

Użyj trochę oleju, aby zużyć to co zostało na twoich rękach.

Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotujemy nadzienie.

Do garnka z wodą wsyp obrane i pokrojone ziemniaki, gotuj do miękkości i potłucz.

Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, jeszcze raz dokładnie potłucz, dodaj sól i tarty ser i wymieszaj.

Ciasto wyjmij na blat posmarowany olejem.

Zwiń go w rulon i pokrój na 3 części, a następnie uformuj kule.

W ten sam sposób formujemy kule z nadzienia.

Teraz rozciągnij 1 część ciasta na krążek, palcami, nie trzeba wałkować.

Nadzienie kładziemy na ciasto i owijamy ciastem dobrze sklejając.

Następnie delikatnie naciskamy i ugniatamy formując placek tak, żeby nadzienie nie wyszło poza ciasto.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy palcem otwór w środku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 °C kilka minut tak żeby się ciasto zarumieniło.

Jeszcze ciepłą pitę nacieramy masłem, kroimy i możemy podawać.

To jest pyszne!

Źródło: Sevda’nın Mutfağı/youtube, Miniatura wpisu: Sevda’nın Mutfağı/youtube