w

Niesamowicie pyszne ciasto „lodowe” – i nie potrzebujesz żadnego piekarnika

Takie ciasto robi się prosto i szybko, a swoim smakiem przypomina lody.

Jest nieziemsko pyszne, a zobaczcie jakie proste!

Składniki:

Na okruchy piasku:

– cukier – 70 g.

– mąka – 250 g.

– masło – 130-150 g.

Krem:

– śmietana – 500 g.

– jajka – 2 szt.

– skrobia (ziemniaczana lub kukurydziana) – 2 łyżki

– masło – 50 g.

– cukier waniliowy – 1 opakowanie

– cukier – 150 g.

Przygotowanie:

Umieść w misce mąkę, cukier i masło.

Masło trzeba zetrzeć na tarce, żeby było twarde (wstawiam do zamrażalnika na 15 minut i potem bez problemu ścieram). Rozetrzeć starte masło wraz z mąką i cukrem do uzyskania okruchów.

Okruchy piasku należy usmażyć na patelni. Aby to zrobić, umieść okruchy piasku na suchej, rozgrzanej patelni i smaż, aż będą przyjemnie złociste.

Przygotowujemy krem ​​na ciasto. W garnku ubijamy jajka, dodajemy cukier, paczkę cukru waniliowego, skrobię. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek. Teraz dodaj śmietanę. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Krem należy postawić na ogniu i cały czas energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Dodaj 40-50 g masła do gęstej gorącej śmietany, dobrze wymieszaj.

Połóż tortownicę na talerzu lub paterze. Boki owiń folią spożywczą, wysyp dno okruchami piasku. Warstwa powinna być cienka. Następnie wyłóż i rozsmaruj krem. I w ten sposób układamy ciasto w warstwy okruchów i warstwy kremu i tak dalej, aż skończą się składniki.

Ostatnia powinna być warstwa kremu, a wierzch i boki można posypać wiórkami z tartej czekolady ciemnej lub białej, albo przygotować więcej okruchów. Włożyć ciasto do lodówki by się schłodziło. Zdjąć boki tortownicy i gotowe.

Jest obłędnie pyszne!

Wykonanie krok po kroku na wideo:

Źródło i fotografie: pukuotukas.com, youtube.com