Takie ciasto robi się prosto i szybko, a swoim smakiem przypomina lody.
Jest nieziemsko pyszne, a zobaczcie jakie proste!
Składniki:
Na okruchy piasku:
– cukier – 70 g.
– mąka – 250 g.
– masło – 130-150 g.
Krem:
– śmietana – 500 g.
– jajka – 2 szt.
– skrobia (ziemniaczana lub kukurydziana) – 2 łyżki
– masło – 50 g.
– cukier waniliowy – 1 opakowanie
– cukier – 150 g.
Przygotowanie:
Umieść w misce mąkę, cukier i masło.
Masło trzeba zetrzeć na tarce, żeby było twarde (wstawiam do zamrażalnika na 15 minut i potem bez problemu ścieram). Rozetrzeć starte masło wraz z mąką i cukrem do uzyskania okruchów.
Okruchy piasku należy usmażyć na patelni. Aby to zrobić, umieść okruchy piasku na suchej, rozgrzanej patelni i smaż, aż będą przyjemnie złociste.
Przygotowujemy krem na ciasto. W garnku ubijamy jajka, dodajemy cukier, paczkę cukru waniliowego, skrobię. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek. Teraz dodaj śmietanę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Krem należy postawić na ogniu i cały czas energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Dodaj 40-50 g masła do gęstej gorącej śmietany, dobrze wymieszaj.
Połóż tortownicę na talerzu lub paterze. Boki owiń folią spożywczą, wysyp dno okruchami piasku. Warstwa powinna być cienka. Następnie wyłóż i rozsmaruj krem. I w ten sposób układamy ciasto w warstwy okruchów i warstwy kremu i tak dalej, aż skończą się składniki.
Ostatnia powinna być warstwa kremu, a wierzch i boki można posypać wiórkami z tartej czekolady ciemnej lub białej, albo przygotować więcej okruchów. Włożyć ciasto do lodówki by się schłodziło. Zdjąć boki tortownicy i gotowe.
Jest obłędnie pyszne!
Wykonanie krok po kroku na wideo: