Fermentowane buraki: wyjątkowa receptura. Powinny być w Twojej lodówce!

112 lat temu Ilya Mechnikov otrzymał Nagrodę Nobla za badania, w których zostało to udowodnione, że tak zwane „zdrowe” bakterie wydłużają życie.

Rzeczywiście, sfermentowana żywność ma potężne korzyści zdrowotne, właściwości regenerujące, których wcześniej w warzywie nie było lub były tylko w małych ilościach.

Od 1908 roku dużo wody w rzece upłynęło, odkryto wiele składników, substancji, enzymów, ale na żaden z nich nie ma wpływu tak pozytywnego jako naturalne produkty fermentowane.

Buraki fermentowane są jednymi z najważniejszych z nich. Skutecznie zwalczają problemy trawienne i alergie pokarmowe, regularne stosowane zapobiegają pojawianiu się komórek rakowych.

Zalety sfermentowanych buraków

Fermentacja to łatwy sposób na zwiększenie biodostępności składników odżywczych, wzbogacone o korzystne enzymy i mikroorganizmy. Lekarze często zalecają jedzenie na surowo
buraków, ale nie należy z nimi przesadzać. Natomiast zastosowanie przetworzone warzywo nie ma ograniczeń, a jest niezbędne w wielu przypadkach.

Oto powody:

• Wzmacniają serce dzięki azotanom w składzie.
• Zwiększają efektywność i wytrzymałość treningową sportowców.
• Mają właściwości przeciwnowotworowe i immunostymulujące.
• Zwiększają reakcje obronne organizmu.
• Minimalizujją ryzyko wystąpienia udaru.
• Zapobiegają rozwojowi wad płodu.
• Łagodzą poranne mdłości.

Oczywiście nie wszystkie fermentowane warzywa są tak samo przydatne. Wzbogacają organizm tylko wtedy, gdy fermentacja odbywa się w sposób naturalny. Zwykła sól i
woda robią swoje.

przygotować sfermentowane buraki

Składniki:

• 6 szt buraków
• 500 ml wody
• 0,5 łyżeczki soli morskiej
• 1 laska cynamonu
• gorczyca, koper włoski do smaku
• goździki do smaku
• nasiona kolendry

Przygotowanie:

1. Umyj buraki. Piecz przez 1,5 godziny w 200 ° C.
2. Gdy warzywo ostygnie, obierz je, pokrój, umieść w słoiku.

3. Rozpuść sól w wodzie.
4. Wlej roztwór soli do słoika z burakami. Dodaj przyprawy. Zamknij słoik plastikową pokrywką. Odstaw na 3 dni. Po tym czasie wstaw i przechowuj w lodówce.

Jeśli w procesie fermentacji pojawi się piana po prostu ją usuń. Prawidłowo sfermentowane buraki są zawsze przyjemne w smaku. Po wstawieniu do chłodziarki, proces fermentacji jest zakończony.

Gotowy produkt może być używany do przygotowania barszczu lub ulubionej sałatki. Ale po prostu wypróbuj kawałek – gwarantujemy, że zdziwisz się jak są smaczne.

Poświęć minimum czasu, a jedz na zdrowie i z przyjemnością.

Podziel się przepisem z innymi!

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua

Niesamowicie pyszne ciasto „lodowe” – i nie potrzebujesz żadnego piekarnika

Jak prawidłowo zbierać cebulę, kiedy najlepiej to robić i gdzie przechowywać