112 lat temu Ilya Mechnikov otrzymał Nagrodę Nobla za badania, w których zostało to udowodnione, że tak zwane „zdrowe” bakterie wydłużają życie.
Rzeczywiście, sfermentowana żywność ma potężne korzyści zdrowotne, właściwości regenerujące, których wcześniej w warzywie nie było lub były tylko w małych ilościach.
Od 1908 roku dużo wody w rzece upłynęło, odkryto wiele składników, substancji, enzymów, ale na żaden z nich nie ma wpływu tak pozytywnego jako naturalne produkty fermentowane.
Buraki fermentowane są jednymi z najważniejszych z nich. Skutecznie zwalczają problemy trawienne i alergie pokarmowe, regularne stosowane zapobiegają pojawianiu się komórek rakowych.
Zalety sfermentowanych buraków
Fermentacja to łatwy sposób na zwiększenie biodostępności składników odżywczych, wzbogacone o korzystne enzymy i mikroorganizmy. Lekarze często zalecają jedzenie na surowo
buraków, ale nie należy z nimi przesadzać. Natomiast zastosowanie przetworzone warzywo nie ma ograniczeń, a jest niezbędne w wielu przypadkach.
Oto powody:
• Wzmacniają serce dzięki azotanom w składzie.
• Zwiększają efektywność i wytrzymałość treningową sportowców.
• Mają właściwości przeciwnowotworowe i immunostymulujące.
• Zwiększają reakcje obronne organizmu.
• Minimalizujją ryzyko wystąpienia udaru.
• Zapobiegają rozwojowi wad płodu.
• Łagodzą poranne mdłości.
Oczywiście nie wszystkie fermentowane warzywa są tak samo przydatne. Wzbogacają organizm tylko wtedy, gdy fermentacja odbywa się w sposób naturalny. Zwykła sól i
woda robią swoje.
przygotować sfermentowane buraki
Składniki:
• 6 szt buraków
• 500 ml wody
• 0,5 łyżeczki soli morskiej
• 1 laska cynamonu
• gorczyca, koper włoski do smaku
• goździki do smaku
• nasiona kolendry
Przygotowanie:
1. Umyj buraki. Piecz przez 1,5 godziny w 200 ° C.
2. Gdy warzywo ostygnie, obierz je, pokrój, umieść w słoiku.
3. Rozpuść sól w wodzie.
4. Wlej roztwór soli do słoika z burakami. Dodaj przyprawy. Zamknij słoik plastikową pokrywką. Odstaw na 3 dni. Po tym czasie wstaw i przechowuj w lodówce.
Jeśli w procesie fermentacji pojawi się piana po prostu ją usuń. Prawidłowo sfermentowane buraki są zawsze przyjemne w smaku. Po wstawieniu do chłodziarki, proces fermentacji jest zakończony.
Gotowy produkt może być używany do przygotowania barszczu lub ulubionej sałatki. Ale po prostu wypróbuj kawałek – gwarantujemy, że zdziwisz się jak są smaczne.
Poświęć minimum czasu, a jedz na zdrowie i z przyjemnością.