Są chwile, kiedy nic tak nie poprawi nastroju jak małe, słodkie co nieco.
Nie masz wówczas ani siły na skomplikowane wypieki, a Twojego podniebienia nie zachwyci byle słodycz ze sklepowej półki. Jest zbyt banalny, by spełnić swoje zadanie.
Za to nieskomplikowany, a wyrafinowany smak deseru o jakże adekwatnej nazwie Śnieżny Puch jest rozwiązaniem, którego potrzebujesz na swoją chandrę.
Cytrynowa galaretka pod kołderką karmelizowanych płatków kokosowych. Delikatny smak i lekka konsystencja szybko poprawią Ci nastrój.
Potrzebujesz:
100 g herbatników
Galaretka cytrynowa 2 szt.
Ser twarogowy 500 g
Cukier puder 3 łyżki
Cukier waniliowy 10 g
Śmietanka 30% 250 g
Masło 35 g
Cukier 35 g
Wiórki kokosowe 70 g
Przygotowanie:
1. Rozpuść galaretkę cytrynową w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
2. Zmiksuj ser na gładką masę.
3. Ubij śmietanę, aż będzie sztywna z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
4. Następnie do śmietany dodawaj po łyżce serka i wymieszaj mikserem na małych obrotach.
5. Wlej zimną, ale wciąż płynną galaretkę strumieniem do masy serowo-śmietankowej i ubijaj z małą prędkością.
6. W formie ułóż ciastka w jednej warstwie i nałóż masę.
7. Rozgrzej masło na patelni, dodaj cukier i płatki kokosowe. Mieszaj aż wiórki zrumienią się na złoto-brązowy kolor i pozwól ostygnąć.
8. Posyp warstwę masy prażonymi płatkami kokosowymi
9. Zostaw w lodówce na noc.
Przepis wideo:
Jeśli ty lub twoja rodzina nie lubicie kokosa, możesz go zastąpić posiekanymi orzechami, startą czekoladą, pokruszonymi ciastkami lub migdałami.