w

Nie można się powstrzymać! Przepis na delikatny deser bez pieczenia „Śnieżny Puch”

Są chwile, kiedy nic tak nie poprawi nastroju jak małe, słodkie co nieco.

Nie masz wówczas ani siły na skomplikowane wypieki, a Twojego podniebienia nie zachwyci byle słodycz ze sklepowej półki. Jest zbyt banalny, by spełnić swoje zadanie.

Za to nieskomplikowany, a wyrafinowany smak deseru o jakże adekwatnej nazwie Śnieżny Puch jest rozwiązaniem, którego potrzebujesz na swoją chandrę.

Cytrynowa galaretka pod kołderką karmelizowanych płatków kokosowych. Delikatny smak i lekka konsystencja szybko poprawią Ci nastrój.

Potrzebujesz:

100 g herbatników
Galaretka cytrynowa 2 szt.
Ser twarogowy 500 g
Cukier puder 3 łyżki
Cukier waniliowy 10 g
Śmietanka 30% 250 g
Masło 35 g
Cukier 35 g
Wiórki kokosowe 70 g

Przygotowanie:

1. Rozpuść galaretkę cytrynową w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

2. Zmiksuj ser na gładką masę.

3. Ubij śmietanę, aż będzie sztywna z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4. Następnie do śmietany dodawaj po łyżce serka i wymieszaj mikserem na małych obrotach.

5. Wlej zimną, ale wciąż płynną galaretkę strumieniem do masy serowo-śmietankowej i ubijaj z małą prędkością.

6. W formie ułóż ciastka w jednej warstwie i nałóż masę.

7. Rozgrzej masło na patelni, dodaj cukier i płatki kokosowe. Mieszaj aż wiórki zrumienią się na złoto-brązowy kolor i pozwól ostygnąć.

8. Posyp warstwę masy prażonymi płatkami kokosowymi

9. Zostaw w lodówce na noc.

Przepis wideo:

Jeśli ty lub twoja rodzina nie lubicie kokosa, możesz go zastąpić posiekanymi orzechami, startą czekoladą, pokruszonymi ciastkami lub migdałami.

Jadalna chmura jest całkiem realna. Z takim deserem poczujesz się w siódmym niebie szczęścia!

Źródło i Fotografie: Smachna Hata / YouTube