5 fajnych sałatek w 15 minut. Sprawdzą się znakomicie na każdej imprezie!

Wyobraźmy sobie, że coroczny taniec z wielopiętrowymi monumentalnymi sałatkami jest Ci kością gardle, ale coś smacznego na świątecznym stole nadal chciałabyś mieć.

Oto 5 świetnych przepisów na proste, ale pyszne sałatki.

Sałatka z wędzonego kurczaka

Składniki:

300 g wędzonego kurczaka
350 g kukurydzy w puszce
200 g marchwi
2 ząbki czosnku
60 g rodzynek
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
sól do smaku

Przygotowanie:

1. Mięso rozdrobnij i włóż do miski. Na to połóż kukurydzę, pokrojoną w słupki marchewkę, rodzynki i zmiażdżony czosnek.
2. Wymieszaj cytrynę, sok pomarańczowy z miodem i śmietaną. W razie potrzeby dodaj sól, wymieszaj. Wlej sos sałatkowy, zamieszaj.

Ostra sałatka

Składniki:

100 g sera żółtego
2 (1 słodkie i 1 kwaśne) jabłka
3 łyżki ziaren orzecha włoskiego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
sól do smaku
czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zetrzyj ser na tarce z małymi otworami, miel orzechy, zetrzyj na tarce z dużymi otworami jabłka.
2. Dopraw solą, w razie potrzeby pieprzem, dopraw sałatką śmietaną. Wymieszaj

Sałatka z Kioto

Składniki:

200 g konserwy rybnej w oleju (sardynki, makrela)
1 torebka gotowanego ryżu
1 cebula
szczypiorek
2 jajka na twardo
czarny pieprz do smaku
majonez do smaku

Przygotowanie:

1. Rybę odszącz z oleju, lekko rozdziel widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, szczypior i ugotowany ryż.
2. Dopraw pieprzem i majonezem, zamieszaj.

Moja Sałatka Z Kurczaka

Składniki:

450 g groszku konserwowego
300 g gotowanego fileta z kurczaka
2 (1 słodkie i 1 kwaśne) jabłka
0,5 pęczka szczypiorku
koper włoski do smaku
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
majonez do smaku

Przygotowanie:

Pokrój wszystkie składniki, posól, popieprz, dopraw majonezem, wymieszaj.

Sałatka Grecka

Składniki:

150 g pomidorków cherry
200 g zielonej sałaty
1 papryka
100 g oliwek
100 g sera (ulubionego może być mozarella, cheddar, kozi lub dojrzewający)
1 łyżeczka musztardy
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki miodu
sól do smaku

Przygotowanie:

1. Połóż sałatę na szerokim płaskim talerzu, rozłóż połówki pomidorków i oliwek, pokrojoną paprykę. Połóż pokrojone na wierzchu cienkie krążki cebuli i kostki sera.
2. Wymieszaj miód, musztardę, sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól do smaku, wymieszaj. Polej całość sosem.

Niezapomniane smaki!

Źródło, fotografie i miniatura wpisu: tojenapad

Po co pić kefir z nasionami lnu rano? Są ku temu 2 dobre powody

Nie można się powstrzymać! Przepis na delikatny deser bez pieczenia „Śnieżny Puch”