W okresie jesienno zimowwym podobnie zresztą jak w każdym innym, ale tym szczególnie zupy sa najbardziej optymalnym, zdrowym, pożywnym i niskokalorycznym posiłkiem.
Wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm i zapewnia większoość potrzebnych mu składników odżywczych.
1 miska zawiera: 159 kalorii, 11 g tłuszczu (7 g nasyconego tłuszczu), 35 mg cholesterolu, 617 mg sodu, 10 g węglowodanów (5 g cukrów, 2 g błonnika), 7 g białka
Zwykła zupa kalafiorowa jest mdła i bez smaku, ale ten przepis z pieprzem, serem i mega sosem ma mega smak!
Pyszna zupa kalafiorowa z marchewka i serem
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości
1 marchew
1/4 selera naciowego
0,5 litra wody lub bulionu (zupa smakuje równie dobrze w wersji warzywnej na wodzie jak i na mięsnym wywarze – wybór należy do ciebie)
3 łyżki masła
3 łyzki mąki
0,5 litra mleka
1 szklanka strartego sera cheddar
sól, pieprz, ostra papryka, inne przyprawy i zioła według upodobań
Wykonanie:
1. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
2. Zetrzyj marchewkę i pokrój seler
3. Zalej warzywa wodą lub wrzuć do bulionu
4. Gotuj do miękkości warzyw
5. W rondlu ropuść masło, wsyp mąkę, posól, popieprz i zasmaż
6. Powoli dodawaj mleko i gotuj aż zgęstnieje
7. Do tego dodaj ser, a gdy zacznie się rozpuszczać przełóż zasmażkę do garnka i wymieszaj.