Dlaczego kotlety lepiej jest upiec niż smażyć? Soczyste kotlety z piekarnika – przepis.

Pieczone kotlety mają szczególny smak i są jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż te przyrządzone na patelni.

Przygotowanie ich według naszego przepisu sprawi, że zapomnisz o innych opcjach.

Jak zrobić kotlety w piekarniku

Kotlety pieczone zostaną docenione przez tych, którzy przestrzegają diety, ponieważ olej do smażenia nie jest wymagany. Kolejny plus: dużą partię kotletów (15-20 sztuk) można rozłożyć na jedną blachę, wystarczającą dla całej rodziny.

Składniki:

200 g wołowiny
300 g wieprzowiny
1 cebula
2 małe ziemniaki
2 jajka
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
3 kromki białego chleba
sól i pieprz do smaku
świeże zioła (opcjpnalnie)
200 ml niskotłuszczowej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Pokroić mięso na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę.

2. Zetrzyj ziemniaki na małej tarce (dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste).

3. Dodaj do mięsa ziemniaki, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj

4. Namocz pieczywo w mleku, odciśnij i zblenduj, dodaj do farszu.
5. Dodaj posiekane zioła, jeśli lubisz.
6. Jeśli farsz wyjdzie rzadki, dodaj mąki.

7. Większość postępuje zgodnie z tym schematem: wymieszać masę, uformować kotlet, podgrzać olej – i natychmiast zaczyna smażyć kotlety! Ale dla uzyskania najlepszych rezultatów daj mielonemu mięsu co najmniej godzinę na odstanie w lodówce. Wtedy masa stanie się bardziej puszysta, jednorodna, będzie lepiej się trzymać, zachowywać kształt i lepiej przejdzie smakiem przypraw.

8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę pergaminem nasmarowanym olejem lub folią.

9. Zmocz ręce i uformuj kotlety.

10. Ułóż kotlety na blasze. Wstaw, piecz przez 30-40 minut bez obracania.

11. Aby kotlety były jeszcze bardziej delikatne i soczyste, możesz przygotować sos. Opcje są różne. My oferujemy sos na bazie kwaśnej śmietany.
Wymieszaj szklankę niskotłuszczowej kwaśnej śmietany i posiekanego czosnku, dodaj trochę wody. Ten sos należy wlać na patelnię i podgrzewać przez 5-10 minut aż kotlety będą gotowe.

12. To wszystko, wszystkie soczyste kotlety upieczone w piekarniku są gotowe. Pyszne!

Wskazówka:

Położenie 1-2 łyżek tłustej śmietany lub surowego jajka pomoże uniknąć wysuszenia mielonego mięsa.
Kolejny soczysty sekret kotletów – połóż na każdy kawałek masła lub skruszonego lodu. Podczas pieczenia stopią się i kotlety nie wyjdą suche i twarde.

Przygotowanie ich nie zajmie Ci więcej niż godzinę, z czego przez większość czasu (40 minut) wszystkie prace zostaną wykonane przez piekarnik. Kalorie (bez sosu) na 100 gramów dają wydajność około 200-250 kcal, to o 50% mniej niż w przypadku smażonych kotletów (290–300 kcal).

Czy robiłeś kiedyś klopsiki w piekarniku? Podziej się z innymi!

Źródło, fotografie i miniatura wpisu: takprosto.cc