Pieczone kotlety mają szczególny smak i są jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż te przyrządzone na patelni.
Przygotowanie ich według naszego przepisu sprawi, że zapomnisz o innych opcjach.
Jak zrobić kotlety w piekarniku
Kotlety pieczone zostaną docenione przez tych, którzy przestrzegają diety, ponieważ olej do smażenia nie jest wymagany. Kolejny plus: dużą partię kotletów (15-20 sztuk) można rozłożyć na jedną blachę, wystarczającą dla całej rodziny.
Składniki:
200 g wołowiny
300 g wieprzowiny
1 cebula
2 małe ziemniaki
2 jajka
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
3 kromki białego chleba
sól i pieprz do smaku
świeże zioła (opcjpnalnie)
200 ml niskotłuszczowej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pokroić mięso na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę.
2. Zetrzyj ziemniaki na małej tarce (dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste).
3. Dodaj do mięsa ziemniaki, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj
4. Namocz pieczywo w mleku, odciśnij i zblenduj, dodaj do farszu.
5. Dodaj posiekane zioła, jeśli lubisz.
6. Jeśli farsz wyjdzie rzadki, dodaj mąki.
7. Większość postępuje zgodnie z tym schematem: wymieszać masę, uformować kotlet, podgrzać olej – i natychmiast zaczyna smażyć kotlety! Ale dla uzyskania najlepszych rezultatów daj mielonemu mięsu co najmniej godzinę na odstanie w lodówce. Wtedy masa stanie się bardziej puszysta, jednorodna, będzie lepiej się trzymać, zachowywać kształt i lepiej przejdzie smakiem przypraw.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę pergaminem nasmarowanym olejem lub folią.
9. Zmocz ręce i uformuj kotlety.
10. Ułóż kotlety na blasze. Wstaw, piecz przez 30-40 minut bez obracania.
11. Aby kotlety były jeszcze bardziej delikatne i soczyste, możesz przygotować sos. Opcje są różne. My oferujemy sos na bazie kwaśnej śmietany.
Wymieszaj szklankę niskotłuszczowej kwaśnej śmietany i posiekanego czosnku, dodaj trochę wody. Ten sos należy wlać na patelnię i podgrzewać przez 5-10 minut aż kotlety będą gotowe.
12. To wszystko, wszystkie soczyste kotlety upieczone w piekarniku są gotowe. Pyszne!
Wskazówka:
Położenie 1-2 łyżek tłustej śmietany lub surowego jajka pomoże uniknąć wysuszenia mielonego mięsa.
Kolejny soczysty sekret kotletów – połóż na każdy kawałek masła lub skruszonego lodu. Podczas pieczenia stopią się i kotlety nie wyjdą suche i twarde.
Przygotowanie ich nie zajmie Ci więcej niż godzinę, z czego przez większość czasu (40 minut) wszystkie prace zostaną wykonane przez piekarnik. Kalorie (bez sosu) na 100 gramów dają wydajność około 200-250 kcal, to o 50% mniej niż w przypadku smażonych kotletów (290–300 kcal).