w

Ostrzeżenie: przestań używać czosnku, jeśli należysz do jednego z tych 6 typów ludzi

Czosnek jest jednym z najbardziej wszechstronnych i pożytecznych roślin, które możemy włączyć do naszej diety, i nadaje wyjątkowy smak naszym posiłkom.

Od pokoleń ludzie używali go jako leku do zapobiegania lub leczenia wielu chorób.

Istnieje jednak sześć rodzajów osób, które powinny unikać jego konsumpcji, a są to:

1. Pacjenci przed operacją

Zaleca się, aby pacjenci, którzy zostaną poddani operacji, przestali jeść czosnek w jakiejkolwiek formie co najmniej dwa tygodnie przed zabiegiem, ponieważ może on wywołać ryzyko zwiększonego krwawienia.

2. Osoby z niskim ciśnieniem krwi

Czosnek obniża ciśnienie krwi, więc jego spożycie może spowodować, że ciśnienie krwi stanie się zbyt niskie u osób z niskim ciśnieniem krwi.

3. Osoby z problemami z wątrobą

Chociaż czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe i może zabijać bakterie i wirusy, nie należy go stosować do zapobiegania wirusowi zapalenia wątroby ani do zwalczania go.

Niektóre mikroelementy czosnku mogą stymulować pracę żołądka i jelit, co może hamować wydzielanie soku trawiennego w przewodzie pokarmowym, pogarszając w ten sposób wiele objawów u pacjentów z zapaleniem wątroby, może na przykład wywoływać nudności, a nawet wymioty.

Ponadto niektóre jego składniki zmniejszają liczbę czerwonych krwinek i hemoglobiny, co oznacza, że ​​przesadne spożywanie czosnku może powodować niedokrwistość.

4. Osoby z chorobami oczu

Inną grupą osób, która powinna unikać czosnku, obejmuje pacjentów z chorobami oczu (przekrwienia, pękniete naczynka, łzawienie, ropienie). Regularne spożywanie czosnku w dużych ilościach przez dłuższy czas może nadmiernie obciążać i podrażniać narząd wzroku i wątrobę, ale może również spowodować pogorszenie pamięci, szum w uszach czy inne problemy zdrowotne.

5. Osoby cierpiące na biegunkę niebakteryjną

Takie osoby powinny unikać surowego czosnku, ponieważ jego ostry smak może podrażniać jelita, co może prowadzić do przekrwienia błony śluzowej jelit i zaostrzenia obrzęku, a nawet pogorszyć stan.

6. Kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią

Czosnek jest bezpieczny do stosowania w czasie ciąży, jeśli jest przyjmowany w ilościach zwykle występujących w posiłkach. Jest jednak potencjalnie niebezpieczny, gdy jest stosowany w ilościach leczniczych podczas ciąży i podczas karmienia piersią.

Źródło i miniatura wpisu: healthyfoodhouse.com